Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mají vojáci na svědomí 852 mrtvých z potopeného trajektu Estonia? Odpovědět může zkoumání dokumentaristy

Autor: shp - 
18. ledna 2021
20:44

Datum 28. září 1994 se nesmazatelně zapsalo do historie námořních tragédií. Hodinu po půlnoci se na Baltském moři potopil trajekt Estonia určený pro pasažéry a automobily, který mířil z Tallinu do Stockholmu. Na jeho palubě bylo v tu dobu 989 lidí. 852 z nich katastrofu nepřežilo. Její příčinu nyní možná odhalil švédský dokumentarista Henrik Evertsson (34), který se nelegálně ponořil k jejímu vraku.

Filmař se svým štábem porušil zákon z roku 1995. Ten vyhlásilo po tragédii Švédsko, Finsko, Estonsko, Litva, Polsko, Dánsko a Velká Británie. Proč k zákazu potápění došlo, je však dosud nevysvětlenou záhadou. Že by někdo nechtěl, aby se na světlo světa dostalo, co se s Estonií opravdu stalo? Důvody mohou ale být i etického rázu.

Ve vraku se totiž stále nachází obrovské množství těl utonulých pasažérů, jejichž stav je díky jílovitému dnu v Baltském moři zachovalý. „Udělali mi testy DNA a předvolali kvůli výslechu na švédské policii. Nyní se budu muset 27. ledna postavit před soud v Guttenbergu,“ řekl dokumentarista Evertsson webu Daily Mail.

Filmaři hrozí dva roky vězení

Za nelegální ponoření mu hrozí až dva roky vězení. „Na jednu stranu se na soud těším. Nejde o běžný zákon respektování klidu zemřelých. Toto je zvláštní zákon týkající se pouze konkrétní oblasti Baltického moře. Toto je poprvé, co bude tento zákon během své 25leté existence otestován. Nikdo neví, jak soud dopadne. Těším se, až předložím své argumenty,“ pokračoval.

Průzkum vraku proběhl v mezinárodních vodách, použili jsme německou loď plující pod německou vlajkou. V Německu to není proti zákonu. Nepodepsali úmluvu. Každopádně během našeho průzkumu jsme neprolomili vrak, nerušili jsme mrtvé, jen jsme ho naskenovali zvenku z určité dálky, abychom zjistili, jestli najdeme nějaké porušení trupu,“ dodal filmař.

Vojenský materiál na palubě

Podle oficiální zprávy se Estonia potopila kvůli konstrukční chybě. Ta se týkala 55 tun vážících příďových vrat. Právě přes ně po rampě do vnitřku trajektu vjížděla vozidla. Úřady nikdy neurčily viníka obrovské námořní tragédie. 12 let po ní vyšlo najevo, že byl na palubě blíže nespecifikovaný vojenský materiál, což vyvolalo spekulace, že se trajekt ponořil v důsledku exploze na palubě.

Nyní ale přišel tým Evertssona k zásadnímu zjištění. V trupu Estonie objevil díru o rozměrech 4x1,2 metru. Vše tedy naznačuje tomu, že se trajekt potopil po srážce. S čím se ale srazil, není jasné. V minulosti se objevila i konspirační teorie o tom, že do Estonie narazila tajná ponorka. Kdoví, třeba soud s dokumentaristou přinese nové odpovědi na dávné otázky, které trápí přeživší i pozůstalé po zesnulých.

Švédská národní tragédie

Pouze 138 lidí bylo zachráněno z Estonie. Jeden z nich pak zemřel na následky svých zranění v nemocnici. Z vraku bylo vytaženo pouze 93 těl. Zbytek se nachází stále na dně oceánu. Z 852 mrtvých bylo 501 Švédů. V zemi jde o jednu z největších tragédií, kterou si lidé včetně vlády každoročně připomínají. Bude nyní její záhada konečně rozluštěna?

Podívejte se na živý přenos z nákladní lodě MS Katja:

santikxauz ( 19. ledna 2021 05:34 )

Nedivil bych se,že ještě než se začne vyšetřování,tak ti jednodušší budou za potopení obviňovat Rusko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání