Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Útok na romské děti v Lipníku nad Bečvou: Policie obrátila a pro útočníky chce až pět let vězení!

Policie (ilustrační foto)
Policie (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
21. prosince 2020
20:20

Za loňské napadení skupiny romských dětí v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku potrestal dnes přerovský soud manžele Stanislava a Petru P. z Přerova podmíněným trestem 14 a 12 měsíců. Podle soudu slovně a fyzicky napadli sedm dětí, některé z nich musely být poté ošetřeny v nemocnici.

Podle soudu se svým útokem dopustili výtržnictví, ublížení na zdraví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Dvojici původně hrozilo až pět let vězení. Manželé vinu popírali, ponechali si lhůtu na odvolání. Muže soud potrestal 14 měsíci s podmíněným odkladem na tři roky, žena dostala mírnější dvanáctiměsíční trest se zkušební dobou na dva roky. "Máme zde výpověď sedmi dětí, které vypovídaly konstantně, vypovídají shodně a všímají si i různých podružných detailů. Žádné z těchto dětí nepatří k dětem problémovým, ani já sám jsem se při své agendě s žádnými z těchto dětí nesetkal," uvedl soudce Jan Rektor.

Podotkl, že představa, že by sedm dětí takto shodně vypovídalo o věcech, které nezažily, je mylná. Poukázal také na výpovědi svědků, kteří násilí na dětech viděli. Soud sice manžele odsoudil i za hanobení národa, podle něj zde však nešlo o prvotní rasový motiv. Případ se stal loni v dubnu. Podle rozsudku pár skupinu dětí nejprve rasisticky urážel, poté následovaly rány pěstmi do obličeje a facky. V několika případech údajně útočníci pěstmi srazili děti na zem a kopali do nich. Podle původních lékařských zpráv utrpěly podvrtnutí krční páteře i povrchová poranění, lehký otřes mozku a zhmožděniny.

Kopání do dětí?

Zmocněnci napadených dnes mluvili o brutálním útoku, kdy dvojice kopala do bezbranných dětí, čtyři z nich poté musely vyhledat lékařské ošetření a další psychologa, uvedla zmocněnkyně. Podle žalobkyně se vina obžalovaných prokázala. "Motivem jejich jednání byla jakási msta. Toto jednání však bylo naprostým excesem," uvedla žalobkyně. S trestem, který navrhovala, se ztotožnil i soud. Dvojice musí poškozeným zaplatit jako náhradu 56.000 korun, s ostatními nároky je odkázal na občanskoprávní řízení.

Obhajoba naopak žádala zproštění, obvinění je podle nich smyšlené. "Pokud mají být usvědčujícím důkazem výpovědi poškozených, já je označuji za nevěrohodné a vylhané," uvedl obhájce. Poukázal na to, že samotní manželé byli skupinou napadáni, stejně tak byla napadána i jejich dcera. Odmítl, že by v jejich jednání byly rasistické pohnutky, manželé adoptovali syna s romskými kořeny. Petr P. již dříve u soudu přiznal, že při konfliktu jedno z dětí odstrčil a jednomu dal facku. Nic jiného se podle něj nestalo.

Napětí ve městě

Případ policisté původně vyšetřovali jako přestupek proti občanskému soužití, později jej překvalifikovali na trestný čin pokus ublížení na zdraví a výtržnictví. Nakonec policie dvojici začala stíhat i kvůli rasovým pohnutkám. Incident vyvolal ve městě napětí, policie kvůli zklidnění situace spolupracovala s radnicí, specialistou na romskou problematiku a také s asistenty prevence kriminality.

Podívejte se na děsivý případ vraždy dvou stopařek

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání