Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Alenu Zs. poslal soud do vězení za zprostředkování vraždy: Dostala 21 let!

Autor: rc - 
4. prosince 2020
12:18

Jednadvacetiletý trest vyměřil slovenský Specializovaný trestní soud Aleně Zs. Soud ji uznal vinnou ze zprostředkování vraždy politika Lászlá Basternáka (†54). Exprimátor Hurbanova byl v roce 2010 zastřelen dvěma ranami z brokovnice před svým domem.

V roce 2010 byl před svým domem zastřelen tehdejší primátor města Hurbanovo László Basternák. Čtyřiapadesátiletý politik byl usmrcen dvěma ranami z brokovnice. Podle informací slovenského deníku Nový Čas se nejednalo o první pokus o jeho vraždu. Basternáka se údajně měli pokusit předtím zabít již dvakrát.

Poslanec měl odmítnout policejní ochranu, což ho nakonec stálo život. „Když mu bylo vysvětleno fungování ochrany a s tím spojené omezení, tak ji odmítl,“ uvedl tehdejší ministr vnitra Daniel Lipšic. „Byla jsem doma i se dvěma malými dětmi, když jsem uslyšela několik silných výstřelů. Bála jsem se jít podívat ven. Syn mi v době střelby povídal, že slyšel něco spadnout na dlažbu. Byl to projektil, který nám prorazil okno,“ uvedla tehdy pro Nový Čas sousedka, která bydlela naproti Basternákovi.

V pátek Specializovaný trestní soud vyměřil tresty pro obžalované v případu vraždy Basternáka. Objednavatelem vraždy podle výše zmíněného zpravodajského webu byl Roman O., jehož soud poslal do vězení na jednadvacet let. Stejný rozsudek si vyslechla i Alena Zs., která figuruje ve více případech a měla být zprostředkovatelkou vraždy. Rozsudek je nepravomocný.

Alena Zs. rovněž měla připravovat vraždu generálního prokurátora Maroše Žilinky, prokurátora Generální prokuratury SR Petra Šufliarského a advokáta Daniela Lipšice. Její jméno se také objevilo v souvislosti s vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Soud ji v této kauze osvobodil, ovšem případem se ještě bude zabývat Nejvyšší soud.

U soudu padl ještě další trest. Pětadvacetiletý trest dostal Vladimír M. Stejný počet let si již odpykává střelec Štefan K. Všichni tři vinu odmítli.

VIDEO: Alena podezřelá z objednávky vraždy Kuciaka ve videoklipu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání