Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Čech Pavel (31) měl házet na Slovensku po policistech kostky: Skončil ve vazbě a čeká ho soud

Autor: VaB, ČTK - 
19. listopadu 2020
15:27

Pavel R. (31), kterého společně s jeho vrstevníkem Martinem J. (31) z Popradu slovenská policie obvinila z útoku na policisty při říjnové demonstraci v Bratislavě proti karanténním omezením zavedeným kvůli koronaviru, zůstane ve vazbě. Oběma hrozí vysoký trest, až 25 let za mřížemi! 

Během demonstrace několik stovek fotbalových fanoušků a příznivců krajní pravice demonstrovalo před sídlem slovenské vlády. Policisté proti davu, který na ně házel kameny, dlažební kostky či lahve, použili slzný plyn a vodní dělo.

Čech Pavel R. byl zadržen při zmíněném protestu. V případě prokázání viny za útok na veřejného činitele v době vyhlášeného nouzového stavu mu hrozí dlouholeté vězení. Web TVnoviny.sk uvedl, že společně s Pavlem R. byl zadržen i jeho vrstevník. Podle policie jde o Martina J. (31) z Popradu. Policie dříve sdělila, že oba obvinění házeli po policistech kameny a dlažební kostky. 

V SÚVISLOSTI S INCIDENTOM Z UPLYNULÉHO VÍKENDU UŽ ČELIA OBVINENIU DVE OSOBY Trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov...

Zveřejnil(a) Polícia SR - Bratislavský kraj dne Úterý 20. října 2020

„Hozené předměty opakovaně zasáhly policisty do hlavy, hrudi a vícera míst na těle. Muži se tohoto konání dopustili za krizové situace, nouzového stavu,“ popsala pár dní po incidentu. 

Zadržený Čech byl stíhán vazebně a vazbu mu potvrdil i soud. Podle informací TVnoviny.sk soud zvažoval vazbu i proto, že byl muž dříve soudně trestaný. Dvěma mužům za jejich jednání hrozí pobyt ve vězení na 12–25 let. 

Počtem účastníků mohutnější demonstrace proti vládě a proti karanténním omezením se konala ve slovenské metropoli i v úterý, kdy si země státním svátkem připomenula výročí takzvané sametové revoluce. Protest se na rozdíl od říjnové demonstrace obešel bez větších střetů účastníků s policisty. Policie informovala, že zatím neznámá osoba pomocí pyrotechniky jednoho policistu zranila. V souvislostí s demonstrací bylo pro podezření ze spáchání trestných činů předvedeno 14 osob.

Ministr vnitra Roman Mikulec novinářům řekl, že vůči poslanci krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko Andreji Medveckému začalo přestupkové řízení, protože zákonodárce na demonstraci v Bratislavě neuposlechl výzvy policisty. Podle policie poslanec při předvedení kladl odpor a utrpěl drobná zranění, ještě večer se ale znovu připojil k demonstrantům. Zranění hlavy na demonstraci utrpěl i 15letý mladík, incident prověřuje policie. Na sociálních sítích někteří lidé případ označili za výsledek policejní brutality.

Video  Ani Praze se protesty proti koronavirovým opatřením nevyhnuly. Prahou prošli jejich odpůrci 17.11. 2020.  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání