Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Protesty proti Lukašenkovi: Moderátor rezignoval, nobelistka se bojí občanské války

Aktualizováno -
13. srpna 2020
22:44
Autor: ČTK - 
13. srpna 2020
08:35

V řadě běloruských měst pokračují protesty proti falšování výsledků nedělních voleb hlavy státu, které podle volební komise pošesté vyhrál autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Jediná běloruská nositelka Nobelovy ceny, spisovatelka Světlana Alexijevičová, vyzvala Lukašenka k odchodu. Od dnešní rána lidé v Minsku podle serveru Tut.by vytvářeli živé „řetězy solidarity“ s postiženými policejní brutalitou. Soud v Minsku zveřejnil jména 500 zatčených, které v pondělí poslal na jeden až téměř čtyři týdny do vězení. Z adrženy již byly tisíce lidí.

Běloruská policie během protestů pozatýkala tisíce lidí, stovky utrpěly zranění. Podle médií o život přišli dva demonstranti. Lukašenko dosud nevyslyšel výzvy opozice a EU k dialogu a za jádro protestů označil nezaměstnané s kriminální minulostí.

Gesto předního moderátora

Několik různých kanálů zpravodajské služby Telegram ve videích ukazovalo, jak lidé v Minsku, Grodně, Brestu a dalších městech požadovali, aby Lukašenko ukončil násilí a odstoupil. Zároveň vzrostla solidarita s demonstranty. V Minsku vystoupila proti násilnostem více než stovka lékařů.

Přední moderátor státní televize Jevgenij Perlin kvůli „lžím“ a „násilí“ rezignoval na svou dobře placenou práci.

Minský městský soud oproti tomu dnes na svém webu zveřejnil jména pěti stovek lidí zatčených v metropoli za první noci demonstrací, které hned v pondělí poslal do vězení za správní přečin, jímž je účast na nepovolené akci. Délka trestů se pohybuje od sedmi do 25 dnů.

Zranění policisté

„Za účast na nepovolených akcích (policisté) zadrželi asi 700 lidí. Nepokoje v zemi už nejsou hromadné, ale míra agrese proti strážcům zákona zůstává vysoká,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Dodalo, že od 9. do 13. srpna bylo „v důsledku protiprávního jednání občanů“ zraněno 103 policistů, z toho 28 muselo být hospitalizováno, napsala agentura TASS.

Při demonstracích v Bělorusku zemřel nejméně jeden člověk, další desítky utrpěly zranění. Při demonstracích v Bělorusku zemřel nejméně jeden člověk, další desítky utrpěly zranění. | ČTK / AP / Sergei Grits

Lukašenko je ve funkci 26 let a je považován za posledního diktátora v Evropě, připomněla DPA. Prezidentovi odpůrci naopak vidí vítěze voleb v sedmatřicetileté opoziční kandidátce Svjatlaně Cichanouské, která pod nátlakem úřadů odjela ze země do Litvy.

Barikády a slzný plyn

K potyčkám v Minsku podle očitých svědků docházelo i v noci na dnešek, nepřerostly však v brutální střety. „Tuto noc se policisté v zásadě spokojovali s přítomností na místech, kde se shromažďovali demonstranti,“ napsala agentura.

Protestující vykřikovali hesla jako „Odejdi!“ a „Věříme, můžeme a zvítězíme!“. Na jednom sídlišti, kde vyrostly barikády, policisté použili slzný plyn, jinde podle svědků stříleli gumovými projektily.

Lukašenka zažalují v Haagu?

Stovky podnikatelů v informačních technologiích vybídly Lukašenka k rezignaci pod pohrůžkou odchodu ze země i se svými společnostmi, napsala DPA. Podle videí, jejichž pravost nešlo ověřit, někteří bývalí příslušníci speciálních jednotek kritizující násilí zahodili uniformy či je spálili, protože se pod přísahou zavázali chránit lid, a ne držet Lukašenka u moci.

Bývalý velvyslanec Valeryj Capkalo, jemuž úřady nedovolily kandidovat, z ruského exilu vyzval Evropskou unii, aby uznala Cichanouskou prezidentkou. Opoziční Fronta národní spásy, o jejímž vzniku Capkalo informoval ve středu, sdělila na svém kanálu v Telegramu, že začala shromažďovat podklady pro podání žaloby na Lukašenka u Mezinárodního soudního dvoru v Haagu. Dodala, že k tomu již angažovala některé zahraniční právníky, a vybídla ke spolupráci i právníky v Bělorusku.

Sportovní ikona Domračevová: Nespravedlivá hrůza v ulicích

Čtyřnásobná olympijská vítězka v biatlonu Darja Domračevová vyjádřila na sociálních sítích zděšení nad násilím ve své vlasti a vyzvala speciální policejní jednotky, aby skoncovaly s „nespravedlivou hrůzou v ulicích“.

„Odejdi pěkně, i když se to už nepovede, už se prolila krev. Odejdi, dokud není příliš pozdě, dokud neuvrhneš národ do strašné bídy, do bezedné občanské války. Odejdi,“ vzkázala Lukašenkovi nobelistka Alexijevičová v rozhlasové stanici Radio Svoboda.

Policejní násilí a rozsáhlé zatýkání v Bělorusku dnes podle agentury AFP odsoudili lidskoprávní experti OSN. V prohlášení zveřejněném v Ženevě vyzvali mezinárodní společenství k většímu tlaku na vládu v Minsku, aby ukončila násilí vůči občanům, kteří uplatňují svá základní práva.

Při demonstracích v Bělorusku zemřel nejméně jeden člověk, další desítky utrpěly zranění. Při demonstracích v Bělorusku zemřel nejméně jeden člověk, další desítky utrpěly zranění. | Reuters

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mibao ( 14. srpna 2020 11:01 )

Viete čo ma doslova irituje? akú máme strašlivú starosť o "problém" Lukašenko. Pri tom na Slovensku máme s prepáčením väčší bordel ako Lukašenko a našim vzácnym médiám to nijako nevadí. Dva roky máme na pozícii prezidenta Čaputovú , ktorá je jednoznačne nelegálne vo funkcii a nič sa nedeje. Máme vládu ktorá je nanajvýš pochybná vo svojom úrade a nikomu to nevadí, máme predsedu vlády ktorý nie len, že je zlodej, podvodník a nikomu z našich médií to nevadí, a ani nemusím pokračovať lebo každému je jasné čo všetko tu je v neporiadku a naše média, písané aj hlasové sú ticho ako muchy Nuž ale Lukašenko je náš veľký problém.To , že nám SOROS rozvracia štátne zriadenie a zasahuje do vnútorných záležitostí nie je pre nikoho problém. .Kedy sa naše média na našom domácom trhu začnú zaoberať našimi vnútornými problémami a riešiť ich, až keď bude zas Fico ako predmet "problémov"?????? Každý uznáva pravidlo, že si treba najprv po zametať pred svojím prahom a až potom zametať susedovi.

e.lesanova ( 13. srpna 2020 23:21 )

Novináři měli nafotit jiné "modely" demon­stran­tů..­.toh­le jsou placení žoldáci a adrenalinová mládež...informace o mrtvém to stejné, toho nezabila policie, ale výbušnina, kterou chtěl použít a dle bohatého tetování to nevidím na slušného a běžného občana...jako u nás a všude jinde, se nerespektují výsledky voleb a ti, co se jim "volba" nehodí do krámu, začínají s agresí a nepokoji..Bělorusko je suverénní zem a nevidím důvod, proč by se jim do jejich vnitřních problémů měl někdo plést, zejména ty země, kde mají svých problémů až nad hlavu

gabreta ( 13. srpna 2020 11:58 )

Přesně popsáno!! Kde Byl, šašek Petříček s protestama a předvoláváním vyslanců tenkrát? Tam to asi byly "Demokratické" pendreky a slzný plyn!!Je to od něj akorát pouhopouhé vměšování do záležitostí jiného státu!!

pfoto1 ( 13. srpna 2020 09:16 )

Lukašenko asi nechce připustit další Majdan. Každopádně je to věcí Bělorusů. Fascinuje mě, jak se volá po sankcích atd. Když jsme podobné záběry policejních zákroků sledovali z Francie, Německa, či Španělska, tak nikdo o policejním teroru nemluvil, žádné sankce nepadaly a rány obušky byly čistě demokratické spolu s gumovými projektily, coby posly míru...

Zobrazit celou diskusi