Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odmítači přísných opatření protestovali bez roušek a rozestupů v Londýně. Policie zadržela 32 lidí

Aktualizováno -
26. září 2020
22:25
Autor: ČTK - 
26. září 2020
17:20

 Několik tisíc lidí dnes přišlo protestovat na londýnské Trafalgarské náměstí proti zpřísňování opatření týkajících se epidemie koronaviru. Na snímcích ze shromáždění nazvaného Nesouhlasíme bylo vidět, že většina lidí neměla roušky, a neřídila se ani požadavkem dodržovat odstup. Policie se kvůli nedodržování odstupu rozhodla akci po třech hodinách zrušit a účastníky rozehnat. Podle agentury Reuters bylo při střetech zraněno devět policistů a 16 lidí bylo zatčeno. Protest se konal na témže místě i před týdnem, při potyčkách tam bylo několik policistů zraněno a zadrženo bylo 32 lidí.

Na okrajích byli viděni policisté, kteří nijak nezasahovali. Účastníkům vadí, že vláda dále zpřísňuje opatření. Tento týden zkrátila provozní dobu barů a restaurací, zpřísnila požadavky na nošení roušek a zvýšila pokuty za nedodržování. Zakázala shromáždění více než šesti lidí, s výjimkou demonstrací, pokud jejich organizátoři zajistí odstupy.

„Dav na Trafalgarském náměstí nesplňoval podmínky nařízené k omezení rizika a ohrozil ostatní přenosem viru. Informovali jsme organizátory, že už se na akci nevztahuje výjimka z nařízení (o shromažďování). Odchodem se můžete vyhnout zásahu a zadržení,“ uvedla policie v prohlášení.

Protest se konal na témže místě i před týdnem, při potyčkách tam bylo několik policistů zraněno a zadrženo bylo 32 lidí. Lidé měli transparenty s nápisy jako: „Když ztratíme hospody, přijde Anglie o duši.“ 

Před sobotní akcí podle agentury AP policie oznámila, že policisté budou s lidmi mluvit a vysvětlovat jim význam odstupu. K donucovacím prostředkům a na rozhánění davu dojde, až bude-li to nezbytné. V jednom případě už policisté zabavili jednomu účastníkovi podomácku vyrobený ochranný štít.

Bojují proti „omezování svobody“

Mluvčí na dnešním shromáždění odmítli kritiku, že šíří konspirační teorie. Jde jim prý jen o dodržení lidských práv a svobody vyjadřování. Jeden z účastníků Dan Astin-Gregory řekl, že chápe, že covid-19 zabíjí a lidé kvůli němu trpí, avšak vládní opatření jsou podle něj neúměrně přísná. „Unavuje nás to strašení a dezinterpretace faktů. Unavuje nás omezování našich svobod,“ řekl ve svém vystoupení.

V Británii s covidem-19 zemřelo více než 42 000 lidí, což je nejvyšší bilance v evropských zemích. V posledních týdnech se rychle zvyšují údaje o denním nárůstu nakažených.

Opatření se zpřísňují podle podmínek v jednotlivých částech Británie a do pondělka se dotknou čtvrtiny obyvatel 66milionové země. Do skupiny oblastí se znepokojujícím vývojem v pátek vláda zařadila také devítimilionový Londýn, kde by tak podle AP mohla být vyhlášena další zpřísněná opatření.

jax123 ( 26. září 2020 18:22 )

zakázali jim létat do Prahy, do Vídně, teď jim omezují ještě víc jejich hospody, doma se opíjet nechtějí, to je pro jejich rowdies úplná smrt, na fotbal nemohou a pít také nemají kde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa