Nejsmutnější den si prožili Míšini blízcí - její rodina, přítel a další lidé, kteří ji znali - 12. listopadu, když se dozvěděli, že jejich milovaná předčasně zemřela. Kamarádi a známí na Míšu vzpomínají jako na veselou a obětavou dívku, byla to velká sportovkyně a také hasička, oblíbená byla i mezi kolegy z armády. Ti všichni se s předčasně zesnulou dívkou v pátek odpoledne rozloučili ve strašnickém krematoriu. 

První smuteční hosté z řad vojáků, tedy Míšiných kolegů, i civilistů se na místě začali scházet už krátce před jednou, hodinu před začátkem obřadu. Přicházeli oděni do smuteční černé a mnozí z nich přinášeli květiny, které ještě před obřadem směli položit k rakvi. Ve čtvrt na dvě už byla na místě zhruba padesátka lidí, krátce nato před obřadní síň vystavili Míšinu fotografii - měla na ní svůj typický úsměv od ucha k uchu, kteří její přátelé ve svých vzpomínkách tak často zmiňovali.

Do síně kvůli vládním nařízením smělo jen 15 lidí, obřadu se tak uvnitř účastnila jen Míšina nejbližší rodina. Ostatní lidé stáli venku, kde byl přistaven velký reproduktor, aby i další známí, přátelé a kolegové, kteří se s Míšou přišli rozloučit, slyšeli, co se v obřadní síni děje. Krátce před druhou na místo napochodovala vojenská stráž, vojáci stáli v pravidelných rozestupech na plácku před síní. Na počest zesnulé vojačky také ve 14:05 proletěl nad krematoriem vojenský letoun CASA, krátce nato obřad začal. Zazněla česká hymna, píseň Yesterday od Beatles i například Touha od Daniela Landy.

Smuteční řeč

„Milovaná dcero, postavila jsi před své rodiče nelehký úkol – poslední rozloučení s vlastním dítětem. Dítětem, které nás opouští mladé, plné životního elánu. Tvůj život náhle ukončila nešťastná událost. Přestože trval krátce, byl velmi bohatý a pestrý,“ uvedl za rodinu první řečník. V dojemné smuteční řeči k zesnulé Míši promlouvali její rodiče, hovořili o jejím dětství, povaze i o tom, co měli společného.

Video
Video se připravuje ...

Armádní speciál přepravil ostatky Michaely Tiché do vlasti, 13. listopadu 2020. CNC / Veronika Foltová

„S tátou jste toho měli hodně společného, všechno pro vás bylo výzvou, nepřipouštěli jste si žádné překážky,“ zaznělo z úst řečníka. Rodina také poděkovala profesorům z gymnázia i Míšiným spolužákům a dalším báječným lidem, které v životě potkala. V slzách pak promluvila Míšina zarmoucená maminka, která hovořila mimo jiné o Míšině lásce k mladší sestře. Poté zazněla další píseň a následovaly vojenské salvy, načež se na její počest rozezněly sirény hasičských aut, které pustili její kolegové hasiči ze SDH Braník. Zemřelé vojákyni se poklonil například náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zajištěn byl zároveň živý videopřenos na misi na Sinaj, do Kbel a k dobrovolným hasičům, uvedla mluvčí armády Magdalena Dvořáková.

„Děkujeme“

Nejen Míšini známí a přátelé rodině už dříve vyjádřili upřímnou soustrast, přidala se i řada lidí, kteří Míšu neznali, ale jež tragédie hluboce zasáhla. Ti, kteří ji znali, sdíleli často své vzpomínky na ni. „Nikdy na tebe nezapomeneme. Naše srdce zůstanou plná vzpomínek na naše společné chvíle,“ vzkázal Míše do nebe její nadřízený M. K. den po tragédii na letišti ve Kbelích, kam speciál ze Sinaje ostatky Míši v rakvi potažené českou vlajkou přepravil. 

Děkujeme vám za dojemné vzkazy a vzpomínky na Michalku, které nás velmi potěšily. Vaše společné zážitky nás rozplakaly, ale pomáhají nám pomalu se vyrovnávat se  smutnou skutečností. Bolest z Michalčina odchodu a pocit prázdné náruče se nedají vůbec popsat. Může to pochopit jen ten, kdo sám něco podobného zažil,“ vzkázala na facebooku Míšina sestra tento týden.

K tragické události došlo na Sinajském poloostrově nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Michaela Tichá byla jedním z osmi pasažérů vrtulníku Black Hawk organizace MFO (Mnohonárodní síly a pozorovatelé). Kromě české rotmistryně zemřelo dalších sedm lidí, havárii přežil jeden Američan. Míša byla první českou vojačkou, která zahynula na zahraniční misi. Minulý týden byla povýšena in memoriam do hodnosti štábní praporčice, prezident Miloš Zeman také oznámil, že jí příští rok ve státní svátek 28. října udělí medaili Za hrdinství.

Fotogalerie
91 fotografií