Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt sestřičky Katky (†39) na covid: Šéfka zdravotních sester promluvila o tragédii

Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. listopadu 2020
05:15

Rodina a blízcí se ve středu naposledy rozloučili se zdravotní sestrou Kateřinou Š. (†39), která pracovala v jihlavské nemocnici. Nakazila se však covidem-19 a nemoci podlehla. Zemřela ve „své“ nemocnici. Smutný případ, ale i to, jaké hrozbě nyní čelí sestry a lékaři v nemocnicích, okomentovali pro Blesk Zprávy prezident České lékařské komory Milan Kubek, který zmínil „ruskou ruletu“ s nákazou zdravotníků, a také prezidentka České asociace sester.

Šéfkou České asociace sester je Martina Šochmanová, která o smutném případu v Jihlavě mluvila se sestrami, jež pracují v tamní nemocnici a nyní truchlí pro svou oblíbenou a pracovitou kolegyni.

39letá Kateřina Š. podlehla 10. listopadu nemoci covid-19, ve středu 18. listopadu měla v Jihlavě pohřeb. Nechala po sobě i malou dceru Anetku.

Šéfka asociace sester: Zasáhlo mě to

„I když jsem ji osobně neznala, velmi mě tato zpráva zasáhla o to víc, že to byla nejen skvělá profesionálka v našem oboru, ale také maminka malé dcery,“ řekla Blesk Zprávám Šochmanová.

„Podle informací z její domovské nemocnice to byla nebývale ochotná sestra s neutuchajícím zájmem o pacienty a o svůj obor. Byla velmi oblíbená mezi kolegyněmi a jihlavská nemocnice, resp. tamní traumatologie v ní ztrácí právoplatného člena ‚rodiny‘,“ poznamenává prezidentka asociace.

„Srdíčko traumatologie“ dotlouklo kvůli covidu

Její slova potvrzují i přímo v jihlavské nemocnici. „Kateřina měla mezi spolupracovníky spoustu přátel, byla vždy usměvavá, milá, ochotná pomoci, poradit a vykonávat svoji práci i nad rámec svých pracovních povinností,“ zavzpomínali na Katku v prohlášení.

Přidávají se přitom i další lidé, kteří Kateřinu znali. Rozměr tragédie přitom umocňuje právě i dcera Anetka, které při pandemii covid-19 náhle zemřela maminka. „Bylo mi ctí s Káťou sloužit, pracovat a hlavně se smát. Byla s ní velká sranda a byla srdíčkem traumatologie. Budeš nám všem moc chybět. Upřímnou soustrast rodině a hodně sil i pro Anetku,“ napsala na facebooku další zdravotní sestřička Marie N.

Sbírka na pomoc Katčině dceři

Právě kvůli malé Anetce se nyní chystá veřejná sbírka. „Jakmile bude transparentní účet připraven, budeme všechny informovat. Příspěvky chceme poskytnout sedmileté dívce, která po zesnulé zůstala,“ řekl ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev pro iRozhlas.cz.

Pro nemocnici přitom pracovala Kateřina od své maturity - tedy od roku 2001 až do letošního, koronavirem poznamenaného roku. Se čtyřletou pauzou právě kvůli porodu dcery. 

„Samozřejmě každý případ úmrtí je tragický. Lidé by měli být opatrní, k sobě navzájem ohleduplní,“ upozorňuje v reakci pro Blesk Zprávy prezident České lékařské komory Milan Kubek. 

Nepodceňujte opatření, prosí expertka

„Ráda bych vyzvala širokou veřejnost, aby nepodceňovala platná ochranná opatření proti šíření covid-19, a tím nám, zdravotníkům, pomáhala pečovat o pacienty a chránit personál nemocnic,“ apeluje Šochmanová.

A v prvotní reakci pro Blesk Zprávy s ohledem na úmrtí sestřičky Katky prezidentka sesterské asociace poznamenala. „My nikdy nevíme, jestli ta nákaza pochází ze zdravotnického prostředí, nebo je to tzv. komunitní nákaza, to ani v tomto případě není jasné. Ale ať je to jakkoliv, tak je to strašně tragická událost. Určitě nás to všechny zasáhlo, ta zpráva je opravdu velmi špatná.“

Kde se Kateřina nakazila - zda v nemocnici, či mimo ni - se nyní prověřuje i oficiálně. „Z důvodu odškodného se nyní zjišťuje, jestli se nakazila na svém pracovišti,“ uvedla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Ruská ruleta s nákazou

Kubek přitom upozorňuje, že co se nákazy v nemocnici týče, nejohroženější ze zdravotníků nejsou pracovníci ze speciálních covidových jednotek, kteří se s virem dostanou přímo do kontaktu, ale právě ti z dalších oddělení, kteří nemusí být před případným zdrojem nákazy tak chráněni. Problémem však je, že se v současné době může dle Kubka nakazit kdokoliv od kohokoliv.

„Ano, to je pravda, nejohroženější jsou zdravotníci v ambulantní sféře a to nejen praktičtí lékaři a jejich zdravotní sestry, ale i ambulantní specialisté a jejich zdravotní sestry, protože ten provoz v ambulancích je samozřejmě jiný, není možné přistupovat ke všem pacientům v ochranných oblecích a v situaci, kdy není možné nějaké reálné vzájemné trasování atd., navíc někteří lidé zatajují kontakty, nechtějí jít do karantény, odmítají jít na testování, takže v dané chvíli je to tak trošku ruská ruleta, kdy se kdokoliv může nakazit kdekoliv od kohokoli,“ varuje Kubek.

A k nízkému věku zesnulé sestřičky podotýká: „Covid-19 není nemoc, která by ohrožovala pouze staré a nemocné lidi. Samozřejmě tam je ta úmrtnost nejvyšší, ale postihuje lidi všech věkových kategorií. Jsou zaznamenána úmrtí i ve velmi mladém věku. Navíc ty změny, které se pozorují na orgánech lidí, kteří prodělali covid-19 – ať už jsou to plíce nebo srdce  - je zatím předčasné říkat, jestli budou trvalé, nebo jestli se po mnoha měsících či letech upraví. Zatím ale panuje důvodná obava, že může zanechávat trvalé následky i na organismu mladých lidí.

První na ráně v první linii

Zdravotníci jsou obecně v boji s pandemií koronaviru v první linii nejvíce na ráně. Kubek upozorňuje, že jsou nejpostiženější profesní skupinou společně s učiteli, až poté jsou zaměstnanci v sociálních službách, policisté a hasiči.

„Zdravotníci a učitelé odnesli epidemii zatím nejvíc. Celkový počet zemřelých se u nás pohybuje okolo 6,5 tisíce, což jsou strašná čísla. Tu podzimní vlnu epidemie jsme naprosto nezvládli, nezachytili jsme ji včas, opatření se přijímala pozdě, byla vesměs málo účinná, takže celá ta epidemie u nás bude trvat hodně dlouho. O to horší je chování některých arogantních ignorantů, kteří prostě nadále ostentativně všechno ignorují a ohrožují své okolí,“ postěžoval si Kubek.

Zemřelo 22 zdravotníků

Prezident lékařské komory přidal i smutná čísla na závěr. „Dosud nemoc covid-19 prodělalo 29 tisíc zdravotníků, z toho 5 tisíc lékařů a 13 500 sester. 22 zdravotníků zemřelo – 10 lékařů, 6 zdravotních sester z tohoto počtu. Aktuální počet nakažených zdravotníků je v současnosti nižší , než před dvěma týdny, kdy ta krize vrcholila. V té době byl počet nemocných větší než 15 tisíc naráz,“ podotýká.

„V současnosti poslední čísla, která máme, hovoří o 8800 nemocných zdravotnících aktuálně, z čehož je 1400 lékařů, 4100 zdravotních sester a asi 3200 ostatních zdravotníků,“ poukázal Kubek na rozsah problému mezi zdravotnickým personálem.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rezacek ( 20. listopadu 2020 23:59 )

A nad jejím pohřbem neproletělo letadlo, neotravovali lampasáci ani prezident neslíbil nějaký metál. Její život byl přitom mnohem cennější, než nějaké žoldnérky, která zemřela pro prachy. Tato paní skutečně pomáhala druhým.

jelenovi ( 20. listopadu 2020 19:16 )

Tak zdravotnici jsou nejvic chraneny na pracovisti, v soukromi maji asi stejny riziko jako vsichni ostatni. Myslis si ze snad chodej v oblecich i po ulici a doma, nebo cos tim dementnim komentarem chtela vlastne rict?

hayena ( 20. listopadu 2020 14:38 )

Doma nedodržovala bezpečnostní opatření?

jelenovi ( 20. listopadu 2020 13:32 )

A kdo rikal ze se nakazila v praci? Zdravotnici taky maji osobni zivoty, a nejvic lidi se nakazi doma

jelenovi ( 20. listopadu 2020 13:30 )

Nesmysl co pises, treba tahle sestra byla podle vseho zdrava a mela jen nadvahu, stejne jako zemreli, o kterych z okoli vim ja.
A i kdyby covid jen urychlil konec, porad je pricinou smrti covid. Asi jako by nekdo mel rakovinu v konecnym stadiu, pred sebou max mesic a nekdo by ho fatalne pobodal. Pricinou smrti by logicky bylo pobodani, ne rakovina ze jo.
Kam na tyhle sr*acky porad chodite?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa