Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel polský kardinál, jenž čelil obvinění ze zneužívání: Vatikán ho potrestá i po smrti!

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2020
15:28

Ve věku 97 let zemřel polský kardinál Henryk Gulbinowicz, který čelil obvinění ze sexuálního zneužívání nezletilých. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na polskou římskokatolickou církev. Vatikán na začátku listopadu oznámil, že vysoce postaveného hodnostáře potrestal - v rámci postihu ho nenechá pohřbít v katedrále.

Bývalý vratislavský arcibiskup ležel podle informací polských médií už více než týden ve vážném stavu v nemocnici ve Vratislavi. Ředitel zdravotnického zařízení Wojciech Witkiewicz řekl polskému bulvárnímu listu Super Express, že příčinou smrti bylo respirační a oběhové selhání, což byl důsledek zápalu plic.

Papežská nunciatura v Polsku na začátku listopadu oznámila, že bývalý vratislavský arcibiskup byl potrestán na základě vyšetřování „ohledně kardinálovy minulosti“. Podrobnosti neuvedla, list Gazeta Wyborcza však loni otiskl článek muže, jenž Gulbinowicze obvinil ze sexuálního zneužití. Věc se měla stát, když byl autor textu v 90. letech nezletilým studentem kněžského semináře.

Případ se dostal do rukou prokuratury, která však nemohla zahájit stíhání z důvodu promlčení. Kardinálův právník tehdy prohlásil, že obvinění se nezakládají na pravdě.

Vatikán však Gulbinowiczovi zakázal sloužit na veřejnosti mše, nařídil mu přispět do fondu na pomoc obětem sexuálního zneužívání a nunciatura rovněž uvedla, že mu v rozporu s katolickou tradicí bude odepřen pohřeb v katedrále, která byla jeho sídelním kostelem.

Gulbinowicz byl jedním z několika polských duchovních, kteří jsou zapleteni do skandálů se sexuálním zneužíváním. Vatikán nedávno nařídil vyšetřování bývalého gdaňského arcibiskupa kvůli podezření, že svou nečinností kryl nahlášené případy sexuálního zneužívání. Papež František v říjnu přijal rezignaci polského biskupa Edwarda Janiaka rovněž kvůli údajnému krytí zneužívání ze strany kněží. Katolická církev v Polsku, odkud pocházel někdejší papež Jan Pavel II., zůstává velmi vlivná a mocná.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání