Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Při pádu vrtulníku na Náchodsku zemřel záchranář Michal (†44) se svým žákem (†27): Policie případ odložila

Autor: ČTK, rc - 
13. listopadu 2020
16:32

Tragická letecká nehoda se stala vloni v březnu u Slavoňova na Náchodsku. Při leteckém neštěstí pětimístného vrtulníku zemřely dvě osoby. Jednou z nich byl dlouholetý pilot a člen horské služby Michal B. (†44), druhou obětí byl vojenský pilot (†27) z Afghánistánu. Policie oznámila, že vyšetřování nehody vrtulníku uzavřela a odložila. Podle kriminalistů se žák při cvičném letu dopustil v rychlém sledu několika významných chyb, které zapříčinily pád vrtulníku.

V minulém roce v březnu došlo k leteckému neštěstí u Slavoňova na Náchodsku. Zřítil se tam pětimístný vrtulník, v němž seděli dva lidé. Instruktorem letu byl pilot záchranné služby Michal B., který byl i dlouholetým členem Horské služby Jizerské hory. „Michale, kamaráde, vzpomínáme,“ loučili se s kolegou tehdy záchranáři. Druhým zesnulým byl vojenský pilot z Afghánistánu, který se učil létat. Podle tehdejších informací Aktu.cz vrtulník havaroval pouze po dvaceti minutách letu.

Vyšetřování tragické události trvalo více než rok, nicméně policie nyní oznámila, že byl případ uzavřen a odložen. „V troskách vrtulníku zemřeli žák i jeho instruktor. Policejní orgán z tohoto důvodu nemohl zahájit trestní stíhání proti zemřelému sedmadvacetiletému muži pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti a celou věc odložil,“ uvedla mluvčí Eva Prachařová na policejním webu.

Chyby při pilotování označil letos v květnu za příčinu nehody i Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Vrtulník typu Enstrom 480 B se dostal v klesání do vysoké rychlosti, chybou pilota ztratil vztlak a zřítil se. Podle něj měl instruktor malé zkušenosti s pilotováním tohoto typu vrtulníku a zřícení zabránit nedokázal.

Vrtulník havaroval při nácviku letu podle přístrojů. Ve výšce asi 1400 metrů se při točení zatáčky stroj dostal do polohy na záda a zřítil se do pole poblíž Blažkova, který je částí Slavoňova. Po dopadu vybuchl a shořel. Posádka v troskách stroje zahynula.

Pilot se podle vyšetřovatelů ústavu při letu podle přístrojů dopouštěl významných chyb, které s velkou pravděpodobností opravoval až na pokyn instruktora. Chyby v pilotáži údajně vystupňovaly pilotův stres, který negativně ovlivnil jeho schopnosti adekvátně reagovat na pokyny instruktora.

„Na nebezpečný režim letu způsobený nárůstem vertikální a dopředné rychlosti reagoval příliš zbrkle a razantně provedl zvednutí páky kolektivního řízení ve snaze co nejrychleji upravit režim letu,“ uvedli vyšetřovatelé ústavu. Po chybném zásahu do řízení pilot podle nich zcela ztratil kontrolu nad vrtulníkem. Vyvést vrtulník z polohy na zádech se po převzetí řízení nepodařilo ani instruktorovi.

Instruktor měl podle vyšetřovatelů ústavu malé praktické zkušenosti s létáním na vrtulníku Enstrom 480 B a s praktickým výcvikem žáků. Na všech typech vrtulníků měl instruktor nalétáno 2000 hodin, ale na Enstromu 480 B to do osudného letu bylo jen 14 hodin. Výcvik žáků s vrtulníkem Enstrom 480 B instruktor zahájil 20. března 2019, tedy dva dny před tragickým letem.

Podle vyšetřovatelů instruktor pravděpodobně pilotovi příliš důvěřoval a nevytvořil si podmínky, aby mohl okamžitě korigovat pilotovy chyby. Instruktor podle vyšetřovatelů neměl zkušenosti pro vyvedení vrtulníku z nezvyklé polohy na zádech. Technickou závadu na vrtulníku vyšetřovatelé nezjistili, stejně tak nezjistili střet stroje s ptákem.

Vrtulník Enstrom 480 amerického výrobce Enstrom Helicopter je jednomotorový pětimístný vrtulník celokovové konstrukce. Pohání jej jeden třílistý nosný rotor a jeden dvoulistý vyrovnávací rotor. Dolet vrtulníku činí až 470 kilometrů. Vrtulník se používá pro přepravu cestujících, výcvik pilotů, filmování či pozorovací lety.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání