Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Krutý čin v Nice si vyžádal tři životy: Zahynul i kostelník Vincent (†45)

Autor: rc - 
29. října 2020
20:29

Tři lidé byli zabiti v bazilice Notre Dame ve francouzském městě Nice. Jednou z obětí byl otec dvou dětí Vincent Loques, kostelník, kterému jednadvacetiletý útočník podřízl hrdlo. Posléze uřezal hlavu ženě a pobodal druhou. Té se ještě z posledních sil podařilo uprchnout do blízké kavárny, ale tam zraněním podlehla. Útočník, který měl pocházet z Tuniska, byl postřelen a převezen do nemocnice.

Vincent Loques byl oddaným správcem baziliky Notre Dame ve francouzském městě Nice. Pětačtyřicetiletý muž se ve čtvrtek ráno připravoval na nadcházející bohoslužbu, když do kostela vtrhl útočník s nožem a napadl ho.

Muži, na něhož doma čekaly dvě děti, podřízl hrdlo. V kostele byly navíc přítomny dvě ženy, které jednadvacetiletý útočník taktéž brutálně napadl. Jedné z žen podřízl hrdlo a další pobodal. Těžce zraněná žena utekla z kostela a zamířila do blízké kavárny, kde padla k zemi a zemřela. Útočník měl pocházet z Tuniska a během útoku křičet „Alláhu Akbar“, což v překladu z arabštiny znamená „bůh je veliký“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron navštívil místo brutálního útoku a Francouzům vzkázal, že se jedná o útok na jejich hodnoty, smysl pro svobodu a schopnost mít na jejich půdě svobodu víry. Zároveň uvedl, že budou posíleny bezpečnostní síly na důležitých místech, jako jsou školy a náboženská místa.

Ředitelka zpravodajské skupiny SITE Rita Katzová podle informací britského deníku Daily Mirror uvedla, že útok v Nice byl oslavován džihádisty na internetu. Starosta města Christian Estrosi připomenul, že útok v kostele byl podobný útoku na učitele Samuela Patyho, který se stal začátkem měsíce v Paříži. Paty byl brutálně zavražděn poté, co na hodině použil karikaturu proroka Mohameda. Právě karikatura proroka vyvolala protesty muslimů v ulicích Francie a pnutí mezi Francií a muslimskými zeměmi.

Čtvrteční útok v Nice nebyl jediný. V Saúdské Arábii došlo k napadení hlídače u francouzského zastupitelství v zemi. Útočník měl posléze uprchnout do přímořského města Džidda, kde byl zadržen. Navíc francouzští policisté zastřelili muže, který ve městě Avignon ohrožoval kolemjdoucí.

eiben ( 30. října 2020 08:10 )

Ten *** byl dovezen pred 1-2 mesici na italsky ostrov Lampedusa takze ten ter. cin jde na vrub neziskovky ktera ho do Italie privezla. A byvaleho ministra vnitra budou soudit, ze ty paseraky z neziskovek nechtel do Italie poustet? Doufam, ze neziskovky ktere ho privezly budou hnat pred soud.

dietr ( 29. října 2020 23:12 )

Pozůstalí se naštěstí mohou kochat karikaturami a utěšovat se faktem, že mají svobodu slova a tisku.

yokky ( 29. října 2020 20:59 )

Vsak to chteli....tak to maji🐷­🐷🐷🐷🐷🐷🐷­🐷🐷🐷🐷🐷🐷­🐷🐷🐷🐷👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání