Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Muslimové v obchodech bojkotují zboží z Francie. Čím je naštval Macron?

Autor: ČTK, mav - 
27. října 2020
11:04

V několika muslimských zemích v neděli obchody zahájily bojkot francouzského zboží. Reagovaly tak na vyjádření prezidenta Emmanuela Macrona, který po vraždě učitele Samuela Patyho hájil právo na otištění karikatur proroka Mohameda. Francouzské ministerstvo zahraničí označilo výzvy k bojkotu za bezpředmětné. Macrona opakovaně slovně napadl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, kritizoval jej i pákistánský premiér Imran Chán.

Francouzské zboží podle agentury DPA začalo mizet z regálů v Jordánsku, Kuvajtu či Kataru. Výzvy k bojkotu se objevily také na sociálních sítích v Saúdské Arábii. Proti Francii a jejímu prezidentovi protestovali v neděli lidé také v Tunisku či palestinském Pásmu Gazy, výzvy k bojkotu zboží zazněly i v Alžírsku či Sýrii.

Zástupce sdružení kuvajtských obchodníků agentuře Reuters řekl, že bojkot francouzských produktů je reakcí „na opakované urážky“ proroka Mohameda. Zdůraznil, že rozhodnutí padlo nezávisle na názoru vlády.

Francie odvolala z Turecka svého velvyslance

Organizace islámské spolupráce (OIC), jejímiž členy je 57 muslimských zemí, v pátek odsoudila vraždu francouzského učitele Samuela Patyho, kterému na pařížském předměstí 16. října uřízl hlavu 18letý Čečenec. Podle vyšetřovatelů tak učinil v pomstě za to, že Paty ukazoval žákům při přednášce o svobodě slova karikatury proroka Mohameda. Macron po Patyho vraždě slíbil tvrdší boj s radikálním islamismem a hájil právo Francouzů rouhat se, tedy i otiskovat Mohamedovy karikatury. Tento jeho postoj OIC odsoudila. Také Macron naznačil, že v historii islámu oproti křesťanství chybí etapa osvícenství.

Bojkot francouzského zboží v obchodech v Kuvajtu (25. 10. 2020) Bojkot francouzského zboží v obchodech v Kuvajtu (25. 10. 2020) | Reuters

Francouzské ministerstvo zahraničí vyzvalo prodejce v muslimských zemích, aby bojkot zboží ukončili. „Výzvy k bojkotu jsou bezdůvodné a měly by okamžitě skončit, stejně jako útoky proti naší zemi, jejichž původcem je radikální menšina,“ uvedlo ministerstvo.

Na prezidenta Macrona v neděli opět slovně zaútočil i turecký prezident Erdogan. Stejně jako v sobotu vyjádřil pochybnosti o dušením zdraví hlavy francouzského státu. Tentokrát dodal, že „osoba“, která stojí v čele Francie, je „dnem i nocí“ posedlá Erdoganem. Elysejský palác už v sobotu označil výroky tureckého prezidenta za nepřijatelné a odvolal svého velvyslance z Turecka na konzultace, což je v diplomacii razantní krok. Erdogan ale ještě přisadil a podpořil bojkot: „Nevšímejte si francouzských značek, nekupujte je,“ vyzval svůj národ v pondělí.

Macronův postoj se nelíbí ani Islámábádu

Francie i Turecko jsou členové NATO, ale mají velmi odlišné názory na mnoho politických otázek týkajících se Sýrie, Libye, námořního práva ve východním Středomoří nebo sporu o Náhorní Karabach.

Ke kritice francouzského prezidenta se v neděli přidal i pákistánský premiér Imran Chán. „Prezident Macron se bohužel rozhodl schválně provokovat muslimy včetně jeho vlastních spoluobčanů, když podpořil ukazování bezbožných karikatur, které jsou zaměřeny proti islámu a našemu prorokovi,“ řekl. Francouzský prezident se podle Chána rozhodl zaútočit na islám místo toho, aby se zaměřil na teroristy, kteří páchají násilí, „ať už jsou to muslimové, rasisté či nacisté“.

Naopak největší muslimská organizace ve Francii bojkot a protesty odmítá. „Muslimští občané nejsou ve Francii perzekvováni, svobodně tu staví mešity a praktikují svou víru,“ připomněl předseda Francouzské rady muslimské víry Mohammed Moussaoui. „Víme, že propagátorům těchto kampaní jde o obranu islámu a muslimů ve Francii, ale apelujeme na jejich rozum. Takové hanění Francie je kontraproduktivní a vede jen k roztržkám,“ řekl v pondělí agenutře AFP.

Bojkotu čelily i produkty z Dánska

Karikatury proroka Mohameda, které už v roce 2005 otiskl dánský list Jyllands-Posten, na začátku září znovu zveřejnil francouzský satirický časopis Charlie Hebdo. Učinil tak u příležitosti začátku procesu se 14 lidmi obžalovanými z podílu na atentátu na redakci časopisu z roku 2015. Motivem pět let starého činu byla publikace stejných karikatur. Atentátníci, bratři Kouachiové, tehdy zabili 12 lidí.

Na přelomu let 2005 a 2006 čelilo bojkotu v muslimském světě kvůli otištění karikatur i zboží z Dánska.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fesak2 ( 10. března 2021 11:33 )

Ať si namaluje karikaturu Macrona a bude klid né? Kvůli obrázku udělat takový haló v tom jejich světě. Jen jsem si potvrdil, co jsou zač! Doufám, že je EU nepřijme

Zobrazit celou diskusi