Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Uřízl učiteli (†47) hlavu a psal o „popravě pekelného psa“. Co vedlo k teroru v Paříži?

Autor: Tomáš Vašek, ČTK - 
17. října 2020
21:00

Obětí brutálního činu se v Paříži stal 48letý učitel dějepisu Samuel Paty. Motivem jeho vraha, 18letého Čečence Aboulakha A., měla být skutečnost, kdy se pedagog na jedné své přednášce rozhodl ukázat třídě karikatury muslimského proroka Mohameda, publikované dříve časopisem Charlie Hebdo. Předtím, než tak učinil, údajně „s úctou“ vyzval muslimské studenty, aby opustili třídu - pro případ, že by je kresby urážely. Jedna muslimská dívka však ve třídě omylem zůstala a později o zážitku řekla svým rodičům. Rozjela se tak série nešťastných událostí, které vedly k vraždě učitele. Podrobně o nich informuje britský list Daily Mail.

Přednáška, jejímž tématem byla svoboda projevu, vzbudila nevoli mezi některými rodiči. Ti na učitele Samuela Patyho podali 5. října trestní oznámení. Deník Le Monde však tvrdí, že útočník, který v pátek přímo na ulici na předměstí Paříže „dekapitoval“ svou oběť, nebyl žákem zavražděného a ani nenavštěvoval školu, kde učitel působil.

Otec dívky, která ve třídě zůstala, natočil a na twitter umístil video, na kterém dal najevo své pobouření a pedagoga označil za „zločince“. Příspěvek dokonce sdílela pařížská mešita.

„Zločinec, který by se měl jít vzdělávat sám“

Jakou zprávu chtěl předat těmto dětem? Proč se učitel dějepisu takto chová před třináctiletými?“ ptal se ve videu Brahim Chnina, otec muslimské žačky.

Pokud chcete spojit své síly a vyjádřit názor, že stojíte o to, aby se s tímto přestalo, pošlete mi zprávu. Tento zločinec by neměl nadále působit v našem vzdělávacím systému, neměl by už učit naše děti. Měl by se jít vzdělávat sám,“ říká otec na nahrávce.

Inkriminovaná karikatura měla zobrazovat proroka Mohameda klečícího s hvězdou nakreslenou na hýždi a nápisem „A star is born“ (anglicky „Hvězda se rodí“). Muslimové věří, že jakékoli vyobrazení jejich proroka je odsouzeníhodným rouháním.

Lidé přinášejí květiny před budovu školy Collège du Bois d'Aulne na pařížském předměstí, kde působil zavražděný učitel dějepisu (17. 10. 2020) Lidé přinášejí květiny před budovu školy Collège du Bois d'Aulne na pařížském předměstí, kde působil zavražděný učitel dějepisu (17. 10. 2020) | Reuters

Zatčených je devět, včetně rodičů muslimské žačky

O několik dní později, tedy v pátek 16. října, byl učitel ubodán a následně mu byla sťata hlava. Pachatelem měl být ruský občan jménem Aboulakh A., který podle svědků při útoku vykřikl „Alláhu akbar“ (arabsky „Bůh je veliký“).

Islamista byl poté zastřelen policií asi 600 metrů od místa činu, když odmítl odhodit zbraň a vyhrožoval policistům. Není jasné, zda útočník video rodičů žačky viděl.

Francouzská prokuratura uvedla, že útok klasifikuje jako „vraždu spojenou s teroristickou organizací“. Po útoku bylo zatčeno celkem devět lidí, včetně rodičů muslimské žačky a autorů videa, ve kterém dali najevo svůj nesouhlas s pedagogickou činností zavražděného učitele.

Původně byli kvůli vraždě policií zadrženi čtyři lidé. Pět nových osob, které vyšetřovatelé hodlají vyslechnout, je ze sociálního kruhu vraha, včetně jeho prarodičů, rodičů a 17letého bratra.

„Nemůžu pochopit způsob, jakým byl připraven o život“

„Byl to milý a přátelský profesor, nemůžu pochopit způsob, jakým byl připraven o život ani důvod, proč k tomu došlo,“ citovala jednu ze studentek popraveného učitele televize France 24.

Na pietním místě před budovou školy se během soboty shromažďovali nejen studenti a kolegové zavražděného muže, ale také lidé ze sousedství, kterými brutální a nepochopitelný čin otřásl.

Vrah se po učiteli sháněl mezi žáky

Bezprostředně před útokem se pachatel ptal přítomných školáků, aby mu učitele ukázali, uvedl protiteroristický prokurátor Jean-François Ricard. To by naznačovalo, že svou oběť předem neznal.

Po činu stačil na twitteru zveřejnit snímek setnutého s textem, v němž se k vraždě přihlásil: „Popravil jsem jednoho z vašich pekelných psů, protože se opovážil znevažovat Mohameda.

Pieta před budovou školy Collège du Bois d'Aulne na pařížském předměstí, kde působil zavražděný učitel dějepisu (17. 10. 2020) Pieta před budovou školy Collège du Bois d'Aulne na pařížském předměstí, kde působil zavražděný učitel dějepisu (17. 10. 2020) | Reuters

Macron: Útok na svobodu slova, za nímž stojí islámský teror

Poblíž školy v sobotu na znamení solidarity pochodovali obyvatelé s transparenty „Jsem učitel“, uvedla agentura AP.

Vraždu odsoudili francouzští politici v čele s prezidentem Emmanuelem Macronem, podle něhož se jednalo o útok na svobodu slova, za nímž stojí islámský terorismus. Při jednání s učitelskými odbory francouzský premiér Jean Castex uvedl, že vražda je útokem na svobodu vyučování a základní hodnoty Francouzské republiky. Kondolenci prostřednictvím twitteru vyjádřil mimo jiné český premiér Andrej Babiš. Událost podle něj ukazuje, že je nutné vždy chránit svobodu projevu. Soustrast a solidaritu s učiteli projevila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

 

mim33 ( 19. října 2020 18:38 )

Co na tom Francouzi nemůžou pochopit, už je to těžce obehraná písnička. Zbývá jen zapálit svíčky, semknout se a vyčkávat na další oběti.

Lubomír Babáček ( 18. října 2020 15:22 )

Muslimové, zvrácená část lidstva jsou těmi, co musejí z Evropy rychle zmizet. "Bezhlaví" francouzi jsou toho důkazem, jak velmi je tato země doslova ničena a lidé jsou zde vlastní vládou zrazenými živými terči krvelačných bestií, kteří mají jediný smysl života. Alláh a jejich zmatená "víra". Rozpoznat hodného muslima od toho zlého je nadlidský úkol, navíc když jsou zákeřní a snaží se infiltrovat, nikoli integrovat, jak se může někdo mylně domnívat do společnosti, kterou z duše nenávidí. Kolik useknutých francouzských hlav bude ještě nutno k tomu, aby příslušné orgány přišly na to, že být muslimem znamená pouze to, že mají všichni společný jediný cíl. Každý, ať hádá, jaký.

russoo ( 18. října 2020 06:31 )

"Muslimáky" nemusím je mezi nima spoustu fanatiků, ale učitel ukazovat karikaturu jejich nahého boha taky nemusel. Jak by asi reagovali třeba věřící křesťané, když by tam byl takto ztvárněn Kristus, hodně věřících křesťanů by se také naštvalo a hebylo by se čemu divit. Ten co mu uřízl hlavu byl jednoznačně hovado, ale učitel dějepisu neměl něco takového dělat, jak souvisí tato namalovaná sprostota s dějinami je mi záhadou.

lenin2001@gmail.com ( 18. října 2020 06:12 )

4 tomik007... Já se dám podat. Kdo?

denisz ( 17. října 2020 21:25 )

Vedle koronaviru nemáme teroristické útoky jako ve Francii,
kde už zemřelo 251 lidi. Oceňujeme naší vládu s premiérem,
strany jako SPD, rozumné osobnosti, co nás varují.
Pokárání zaslouží EU, strana Pirátů, TOP09, dále
podivné ideové neziskovky aj., co by svými podivnými
evropskými hodnotami zničili žido-křesťanskou civilizaci.
Pozor na dobré humanitární skutky hodných lidí s nízkým
duševním potenciálem, které mohou být nezbednými
nepřizpůsobivými fanatiky zneužity. V EU už dnes žije
50 mil.muslimu.42% arab. mládeže na Blízkém východě
a severní Afriky ve věku 18–24 let přiznalo, že hodlá
natrvalo emigrovat. Je to miliarda naštvaných mužů.
Potom může končit svoboda a nastoupí jen ten strach.
Pozitivní světlo na konci tunelu už nevidím.

Zobrazit celou diskusi