Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Slováci zvažují, že Česko pro ně „zčervená“. Karanténu pro Čechy chtějí i Němci

Aktualizováno -
4. září 2020
17:11
Autor: ČTK - 
4. září 2020
14:23

Slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí nevyloučil zařazení Česka a Rakouska mezi takzvané červené, tedy nejrizikovější země z hlediska koronaviru. Podobně Německo uvažuje, že by lidé z Prahy či celé České republiky museli při příjezdu do pětidenní karantény. Radiožurnálu to řekl náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek. Německé ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že epidemickou situaci v Česku intenzivně sleduje. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka doporučuje, aby lidé plánující cestu do Německa měli pro příští dny vývoj v Česku na paměti.

„S oběma zeměmi jsme víceméně spojeni pupeční šňůrou. Je důležité, aby občané do Prahy a Vídně raději necestovali, nebo aby dodržovali epidemiologická opatření. Situaci budeme sledovat. Je možné, že je přehodnotíme jako červené země, byť asi nikdo z nás si to momentálně nepřeje,“ řekl Krajčí novinářům o postoji Bratislavy k Česku a Rakousku. Situací ohledně koronaviru se zabývala slovenská pandemická komise.

Také pětimilionové Slovensko zaznamenalo ve čtvrtek rekordních 137 nových potvrzených případů koronaviru. Počty nakažených v zemi začaly po předchozím poklesu stoupat v červenci. Druhá vlna pandemie na Slovensku podle Krajčího začala importem ze zahraničí, v srpnu šlo podle ministra nejčastěji o případy původem z Ukrajiny, Chorvatska a Česka. Ukrajina a Chorvatsko již jsou zařazeny v souvislosti s koronavirem na slovenském seznamu rizikových států.

Pandemická komise podle Krajčího doporučila úřadům, aby v rizikových oblastech Slovenska z hlediska šíření koronaviru omezily konání hromadných akcí a zakázaly noční konzumaci alkoholu. Mezi nejvíce rizikové regiony v zemi pod Tatrami se řadí Bratislava a některé okresy na západním, severním a východním Slovensku.

Němci zatím vyčkávají

Česko v pátek zpřísnilo podmínky pro Kanárské ostrovy. Dosud měly výjimku a při příjezdu z nich se na rozdíl od Španělska nevyžadoval negativní test na covid-19, nebo nástup do karantény. Od 14. září tomu tak už bude, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Varovalo také před cestami do Francie.

Diplomacie má podle Smolka informace o tom, že Německo o zpřísnění podmínek uvažuje, nejde ještě o definitivní rozhodnutí. „Zvažují, že by buď celou Českou republiku, nebo Prahu dali do nějakého režimu, kdy by byla potřeba pětidenní karanténa, případně v kombinaci s testem,“ řekl Smolek Radiožurnálu.

„Německé ministerstvo zahraničí intenzivně sleduje epidemickou situaci také v České republice. Hodnocení rizikových oblastí se aktualizuje týdně. K okamžitému zařazení celé země či regionu na seznam dochází, pokud je to bezprostředně nezbytné,“ uvedlo německé ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK.

Česko zatím není rizikové

Německé diplomatické zdroje ČTK nicméně sdělily, že Česko ještě nedosáhlo hranice k zařazení na seznam rizikových oblastí. To se stává při 50 nakažených na 100 000 obyvatel za sedm dní.

Pokud by se toto číslo naplnilo, není ještě automatické, že je země zařazena do rizikové oblasti, ale je to pravděpodobné. „Řada významných evropských oblastí už takto v Německu klasifikována je či byla,“ sdělil ČTK český velvyslanec v Německu Kafka. „Doufám, že nebude působit jako šíření zbytečných obav, když řeknu, že toto je třeba mít na paměti při plánování programu pro nejbližší dny a možné cesty do Německa,“ dodal.

Video  „Proč v době krize rušit superhrubou mzdu, když to nešlo dřív?“ Exministr Pilný v proinvestování nevěří.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

V Praze se koronavirus „neřeší“

Dění v Česku během prázdnin sledovaly vedle německých úřadů také německá média. O letním Česku jako paralelním světě k Německu psal v srpnu lifestylový portál Noizz. Uvedl, že život v Praze se s výjimkou povinných roušek v metru a poloprázdných ulic odvíjel tak, jako by žádný koronavirus neexistoval. „V tramvajích a autobusech nikdo nenosil roušky,“ uvedl portál.

Dodal také, že bylo pěkné po tak dlouhé době vidět zástupy bezstarostných lidí na večírcích, i když to bylo také zarážející. Za příklad web označil diskotéku Karlovy Lázně, kde u vstupu byla dlouhá fronta. „Večírky v době koronaviru? V Berlíně nemyslitelné. V Praze od června opět běžné,“ dodal portál.

O tom, že v Česku panuje zdání, že koronavirus je minulostí, psal asi před deseti dny také německý deník Bild. Poznamenal, že v Německu se to rychle rozkřiklo, takže Němci vyrazili za večírky do Prahy.

Německá média také zaujalo ohnisko nákazy v podobě pražského klubu Techtle Mechtle, s nímž je spojováno na 250 infikovaných.

Česko varuje před cestami do Francie

Česko podle vývoje nákazy v poslední době považuje za rizikovější Francii, uvedl náměstek. „Budeme ode dneška důrazně varovat a nedoporučovat cesty do Francie s tím, že v krátké době se může Francie dostat mimo náš zelený seznam,“ uvedl.

Zelená barva značí na tzv. mapě cestovatele nízké riziko infekce. Nic na zařazení do zeleného seznamu by se nemělo měnit od 7. září ani u Chorvatska. „Včera (ve čtvrtek) jsme se dohodli, že Chorvatsko ponecháváme na našem zeleném seznamu. Budeme samozřejmě tu situaci nadále sledovat, ale zatím to riziko tam není nějak výrazně větší,“ řekl Smolek.

Video  Chybí mi tým odborníků, řekla ředitelka o převalení zodpovědnosti za roušky na bedra škol.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Michal nobl ( 4. září 2020 17:27 )

Ja bych zacervenal Cobolsky kolaboranty nafurt.Nikdo o ne nestojí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa