Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Královéhradecké hasiče opustil velitel čety Vašek: Náhlé úmrtí!

Autor: VaB - 
25. října 2020
20:17

Královéhradečtí hasiči zažívají smutné dny. Opustil je totiž po 30 letech služby národu hasič Václav Klíma. Nečekaně zemřel 24. října. Byl to člověk s odhodláním, obrovským srdcem a nespočtem zkušeností.

O doslova mrazivé zprávě informovali hasiči sami na svém facebooku. „S velkým smutkem se musíme rozloučit s naším dlouholetým kolegou, kamarádem a v neposlední řadě váženým velitelem čety směny B na centrální stanici v Hradci Králové ppor. Bc. Václavem Klímou, který odešel náhle a nečekaně v sobotu 24. října 2020,“ informovali hasiči.

Václav kariéře u hasičů zasvětil bezmála 30 let svého života. Roku 1992 nastoupil ke sboru na stanici v Hradci Králové. Postupně povýšil na velitele družstva, pak na velitele čety. „Vašek byl hasičem s velkým nadhledem, odhodláním a především s obrovským srdcem. Dokázal se na věci dívat s humorem, ale zároveň s velkou odpovědností a pro upřímné slovo nechodil nikdy příliš daleko. Pomáhat druhým bylo nejen jeho profesní poslání, ale neváhal podat pomocnou ruku i kdykoliv mimo službu,“ popisují Vaška kolegové.

Práce u profesionálního sboru mu ale byla málo, dělal velitele jednotky u dobrovolných hasičů Malšova Lhota. „Nabyté hasičské zkušenosti předával Václav svým kolegům profesionálním i dobrovolným hasičům, pro které často organizoval výcviky a další aktivity. Jeho oblíbenou disciplínou a zároveň specializací byla jedna z nejnáročnějších činností, které hasiči v rámci své působnosti provádí - vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Dlouhá léta byl velitelem reprezentačního družstva HZS Královéhradeckého kraje, které získalo spoustu ocenění, jedním z nejvýznamnějších bylo prvenství na posledním mistrovství HZS ČR,“ uvádějí.

Za své dlouholeté působení u hasičů si vysloužil i několik rezortních a krajských ocenění. „Například mu byly uděleny medaile HZS ČR ,Za věrnost' II. a III. stupně. Oceněn byl také za svou činnost, díky níž se zasloužil o rozvoj integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje. Byl nositelem Záslužné medaile Královéhradeckého kraje II. stupně, letos v září převzal z rukou hejtmana medaili I. stupně. V minulosti byl také oceněn v anketě Hasič roku, kdy se probojoval mezi tři nejúspěšnější příslušníky v kategorii ,Velitel roku',“ dodávají hasiči.

Smutná zpráva zarmoutila všechny, kteří na příspěvek narazili. „Vašku, tak to je velká rána. Věřila jsem, že Ty přežiješ všechno. A že kdyby se náhodou paní Zubatá a kosatá spletla a přišla si pro Tebe, že ji utlučeš svým ojedinělým smyslem pro humor takovým způsobem, že se Ti ještě omluví za svou troufalost... budeš chybět nám všem od západu k východu...,“ vzkázala v komentářích Vaškovi Pavla.

„Tak to je velice smutná zpráva. Vaška jsem znal. Upřímnou soustrast rodině i kolegům. Čest jeho památce!“ přidal se Jirka.

Hadej_kdo ( 26. října 2020 06:20 )

Ty polointeligente, všichni hasiči jsou extratřída. Ale to Ti dojde až je budeš sám potřebovat Ty nebo Tví blízcí. A je jedno jestli při ohni, povodni, autonehodě nebo jakékoliv jiné situaci. Tak tady neexhibuj svou omezenost!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání