Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Černocha vedli policisté jako otroka na provaze: Muž chce od města 23 milionů!

Autor: ran - 
13. října 2020
11:46

Lidé ten výjev přirovnávají ke scéně z otrokářského režimu. Nedávno texaská policie uvolnila video ze zásahu proti psychicky nemocnému muži černé pleti - jsou na něm vidět dva bílí jízdní policisté, jak si na „špagátu“ vedou černého muže. V lidech snímky silně evokují dobu dávno minulou, muž sám se nyní soudí s městem o obrovské peníze!

Donald Neely (44) trpí podle Daily Mailu paranoidní schizofrenií a v době svého zatčení v srpnu 2019 prý nebyl příčetný. Policie ho zatkla údajně za neoprávněné vniknutí na soukromý pozemek. V té době se Neely již nějaký čas potuloval po městě jako bezdomovec.

Na záběrech je vidět, jak ho policisté spoutaného vedou na provaze ulicemi města Galveston v americkém Texasu. Jednoho z policistů je přitom slyšet, jak říká, že tohle bude „vypadat hodně špatně“. Obrázky po proniknutí na veřejnost lidi rozlítily, připomínají jim éru otrokářů, kdy se v USA odehrávaly podobně ponižující scény s černochy zcela běžně.

U soudu v prvním říjnovém týdnu 2020 Neelyova právnička Julie Kettermanová označila zásah policistů za „šokující a extrémistický“. Skrze advokátku muž požaduje vyplacení odškodného ve výši 1 milionu dolarů (asi 23 milionů korun) za psychickou újmu, ponížení a nepřiměřený způsob zadržení. Také požaduje soud za přítomnosti poroty.

Prokurátor k případu řekl, že policisté věděli, anebo měli vědět, že Neely jako černoch bude považovat takové vodění po městě za silně urážlivé. I podle slov, která si strážníci vyměňovali, je zřejmé, že si to oba uvědomovali a mohli tušit, že se na ně snese kritika. Důkazem toho je, že mužská polovina policejní hlídky, Patrick Brosch, na videu dokonce muži se želízky říká, že „je moc rád, že se ho jejich zákrok nedotkl.“ To se ale mýlil, Neelyho se zákrok dotkl hodně, zvláště po zveřejnění záznamu.

Protože strážníci neměli poblíž žádné transportní vozidlo, vedli ho asi pět bloků na místo, kde bylo možné muže předat k odvozu k výslechu. To už se vezl normálně na zadním sedadle policejního auta. Šéf policie v Galvestonu se za jednání svých podřízených omluvil s tím, že „neprojevili dost soudnosti“.

Tento způsob zatýkání se prý v určitých situacích používá, ale pro tento případ se nehodil a nebyl k němu skutečný důvod. Dodal, že upravili trénink tak, aby k podobnému incidentu už pro příště nedocházelo.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání