Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zástupkyně ombudsmana se zastala batolete: Místo do dětského domova půjde k matce do vězení

Zástupkyně ombudsmana se zastala batolete: Místo do dětského domova půjde k matce do vězení.
Zástupkyně ombudsmana se zastala batolete: Místo do dětského domova půjde k matce do vězení.  (Autor: Blesk – Pavel Ryšlink)
Autor: chal - 
13. října 2020
05:30

Nepěknou vyhlídku dětství stráveného v dětském domově před sebou měla 17měsíční holčička, jejíž matka dostala 3,5 roku vězení. Její otec tragicky zemřel a nikdo jiný z příbuzných se o ni nemohl postarat. Batolete se ale zastala zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, podle které má dítě právo být se svou matkou, i když je to ve vězení.

„Nelze připustit, aby trest matky dopadl také na dítě,“ uvedla zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková k případu matky 17měsíčního dítěte, která byla odsouzena ke třem a půl letům vězení.

Holčička měla původně zamířit do dětského domova - její otec zemřel při autonehodě, ostatní příbuzní se o ni nemohli postarat a ředitelka věznice zamítla matčinu prosbu o umístění na oddělení pro matky s dětmi. V době, kdy matce vyprší trest, budou totiž dceři víc než čtyři roky, hranicí pro umístění na oddělení jsou ale většinou tři roky.

Dítě nakonec v dětském domově naštěstí neskončilo. Jeho dědeček ze strany otce se totiž obrátil na zástupkyni ombudsmana, zásah Moniky Šimůnkové se pak potkal s úspěchem. „Po seznámení s případem jsem se obrátila na ředitelku věznice. Nelze připustit, aby trest matky dopadl také na dítě. V takové situaci se musíme řídit Úmluvou o právech dítěte, která stanovuje, že máme sledovat vždy nejlepší zájem dítěte. Nejlepším zájmem zvláště takto malého dítěte je bezpochyby zůstat se svou matkou, ač omezenou na svobodě,“ popsala Monika Šimůnková.

Ve prospěch matky navíc hrál fakt, že ji jako plně způsobilou starat se o dítě označili OSPOD, dětská lékařka a psycholožka a také tchán, který žije a pracuje v zahraničí. Monika Šimůnková svůj zásah též odůvodnila tím, že možnost pečovat o děti i ve vězení u matek snižuje riziko recidivy a usnadňuje návrat do společnosti.

„Matka dítěte si v průběhu šetření podala novou žádost o umístění do oddělení pro matky s dětmi, ředitelka věznice reflektovala širší okolnosti případu a matce bylo vyhověno. Případ jsme tak mohli uzavřít,“ shrnula zástupkyně ombudsmana.

nemocna ( 13. října 2020 07:29 )

Ještě že má někdo rozum a povolí dítěti být s matkou i když je ve vězení na odpykání 3,5 roků, ale neznamená to že celou dobu bude zavřená, můžou jí pustit dříve za dobré chování, dítěti je lepší být s matkou i když ve vězení než v domově osamocené

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání