Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skutečný hrdina filmu Hotel Rwanda zachránil přes 1200 životů: Teď přiznal svůj podíl na terorismu

Autor: ČTK, rc - 
25. září 2020
14:49

Paul Rusesabagina ve Rwandě v roce 1994 zachránil životy více něž 1200 lidem. Jeho hrdinský čin se stal inspirací pro film Hotel Rwanda. Nyní čelí obvinění z terorismu a dalších činů vztahujících se k rwandské genocidě v 90. letech. Rusesabagina se v pátek u soudu ve rwandském hlavním městě Kigali přiznal, že se podílel na založení povstalecké skupiny! Popřel ale účast na jejích zločinech.

V dubnu roku 1994 ve Rwandě vypuklo násilí, které se zvrtlo v hrůzostrašnou genocidu. Jen za 100 dní bylo v zemi pobito na 800 000 etnických Tutsiů a umírněných Hutuů. Na masakrech se podílela skupina Demokratické síly pro osvobození Rwandy (FDLR).

Události, které ve Rwandě odehrály, přibližuje film Hotel Rwanda, který vypraví příběh Paula Rusesabaginy, který během genocidy dokázal zachránit víc než 1200 životů. Svět si ho proto pamatuje jako hrdinu, ovšem právě on nyní čelí obviněním z terorismu! S Rusesabaginou v pátek ve rwandském městě Kigali proběhl soud, během něhož se muž přiznal, že se podílel na založení ozbrojeného křídla FDLR, jak uvádí prokuratura. Nepopřel, že se skupina dopustila zločinů, ale on sám prý působil jen v roli diplomata.

„Dohoda, kterou jsme podepsali při založení FDLR jako politické platformy zahrnovala vytvoření ozbrojeného křídla. Mou rolí ale byla práce pro politickou platformu, měl jsem na starosti diplomacii,“ řekl Rusesabagina.

Ke 13 bodům obvinění patří také financování terorismu, spoluúčast na vraždě a nábor dětských vojáků. V případě usvědčení obžalovanému hrozí 25 let vězení. Rusesabagina opětovně požádal o propuštění na kauci a soudce dnes toto rozhodnutí odložil na 2. říjen. Při prvním rozhodování minulý týden soud kauci nepovolil.

Šestašedesátiletý Rusesabagina patří ke kritikům prezidenta Paula Kagameho, má belgické občanství a povolení k trvalému pobytu ve Spojených státech. O kauci požádal kvůli špatnému zdravotnímu stavu.

Ve Rwandě se objevil v poutech 31. srpna a od té doby byl kvůli zdravotním potížím třikrát hospitalizován. Není jasné, jak se do Rwandy dostal. Podle soudu byl zadržen na mezinárodním letišti v Kigali, avšak policie předtím tvrdila, že byl zatčen díky mezinárodní spolupráci. Jeho dcera se domnívá, že byl unesen při cestě do Dubaje.

Rusesabagina je ústřední postavou filmu Hotel Rwanda o genocidě ve Rwandě. Hollywoodský snímek měl premiéru deset let po masakrech a pojednává o skutečné události, kdy Rusesabagina jako manažer luxusního hotelu využil kontaktů s elitními Hutuy a poskytl přístřeší bezbranným uprchlíkům. Zachránil jich 1268. V USA mu byla udělena prezidentská medaile, rwandské úřady ho ale kritizují za komentáře o údajném porušování lidských práv Kagameho vládou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání