Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Skutečný hrdina filmu Hotel Rwanda zachránil před genocidou 1268 lidí: Teď ho obvinili z terorismu!

Autor: ČTK, yks - 
14. září 2020
20:23

Celý svět ho zná díky americkému filmu Hotel Rwanda. Manažer rwandského hotelu před genocidou v roce 1994 zachránil více než 1200 lidí Paul Rusesabagina byl ale nyní obviněn ve své vlasti z terorismu. Jeho dcera to označila za výsměch spravedlnosti. 

Ve Rwandě v pondělí obvinili z terorismu manažera rwandského hotelu, který před genocidou v roce 1994 zachránil více než 1200 lidí a na jehož příběhu byl založen hollywoodský snímek Hotel Rwanda. Paul Rusesabagina veškerá obvinění popřel, informovala agentura AP. Rusesabagina podle agentury Reuters čelí celkem 13 obviněním, kromě terorismu také z podílu na vraždě či na organizaci ozbrojené skupiny.

Unesli ho na zahraniční cestě?

Obviněný požádal o propuštění na kauci kvůli špatnému zdravotnímu stavu. „Soud ujišťuji, že před spravedlností neuteču,“ uvedl k žádosti Rusesabagina. O jeho žádosti soud rozhodne ve čtvrtek.

Panují nejasnosti o tom, jak se Rusesabagina, jenž od 90. let žije ve Spojených státech, ocitl ve Rwandě. Jeho dcera Carine Kanimbová se domnívá, že se stal obětí únosu při cestě do Dubaje. Proces s otcem rovněž označila za "výsměch spravedlnosti" a stěžovala si, že se o dnešním slyšení dozvěděla až z médií.

Rwandské úřady dříve uvedly, že Rusesabagina byl zatčen na základě mezinárodního zatykače.

Proslavil ho známý film 

Organizace hájící lidská práva Amnesty International (AI) vyzvala rwandské úřady, aby souzenému zajistily právo na spravedlivý proces. „Nedostatek transparentnosti okolo zadržení Paula Rusesabaginy a zprávy o tom, že mu byl odepřen přístup k právním zástupcům, jež najala jeho rodina, jsou výstražnými signály, které nelze ignorovat," uvedl Deprose Muchena, ředitel AI pro východní a jižní Afriku.

Rusesabagina je ústřední postavou filmu Hotel Rwanda o genocidě ve Rwandě, kde bylo od 6. dubna 1994 během sta dnů pobito na 800.000 etnických Tutsiů a umírněných Hutuů. Hollywoodský snímek, který měl premiéru deset let po masakrech, pojednává o skutečné události, kdy Rusesabagina jako manažer luxusního hotelu využil kontaktů s elitními Hutuy a poskytl přístřeší bezbranným uprchlíkům. Zachránil jich 1268.

Případ má politické pozadí

Šestašedesátiletý Rusesabagina je dlouhodobým kritikem rwandského prezidenta Paula Kagameho. Po skončení konfliktu se odstěhoval do zahraničí a získal si mezinárodní uznání. Ve Rwandě však vzbudil pozdvižení svými varováními o hrozbě další genocidy, tentokrát ze strany Tutsiů vůči Hutuům. Za tyto výroky ho kritizovali přeživší genocidy i prezident Kagame, podle kterého Rusesabagina tragédie zneužívá ke komerčnímu prospěchu.

Rwandská prokuratura již v roce 2010 oznámila, že Rusesabaginu podezírá z financování teroristických skupin, tehdy však nebyla vznesena žádná obvinění. Podle rwandských úřadů hrál roli v řadě údajných útoků povstaleckého hnutí Národní osvobozenecké síly (FNL) na hranicích Rwandy a Burundi v roce 2018.

Zobrazit celou diskusi