Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trumpův mítink uprostřed pandemie: Tisíce lidí pod střechou, žádné roušky ani rozestupy

Autor: ČTK - 
14. září 2020
14:16

Kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa v neděli po delší době uspořádala předvolební mítink v uzavřeném prostoru, navzdory varování zdravotnických expertů, kteří upozorňují na vysoké riziko šíření koronaviru při velkém množství lidí uvnitř budov. Dějištěm shromáždění byla průmyslová hala ve státě Nevada, kde navíc platí zákaz velkých společenských akcí. Podle agentury Reuters seděli účastníci těsně vedle sebe a mnozí neměli roušku.

Šéf Bílého domu, který se bude snažit v listopadových volbách obhájit mandát, příznivcům shromážděným na předměstí Las Vegas řekl, že Spojené státy budou již brzy moci oznámit vítězství nad koronavirem. „Nehodláme znovu zavřít zemi do karantény. Karanténa by zničila životy a sny milionů Američanů,“ prohlásil Trump, který opět virus označil za „čínský“.

Spojené státy evidují ze všech zemí světa nejvyšší počet nákaz, nejvyšší mají také bilanci úmrtí spojených s nemocí covid-19. Za posledních 24 hodin vzrostl podle Reuters počet známých nakažených v USA o 33 171 na 6,53 milionu, bilance obětí se zvýšila o 392 na celkových 194 147. Ačkoli denní součty za poslední týdny výrazně klesly, prominentní epidemiolog Anthony Fauci na konci minulého týdne zpochybnil prezidentovo hodnocení, že USA mají v boji proti epidemii covidu-19 téměř vyhráno.

Trumpův mítink v Nevadě porušil nařízení tohoto státu, které omezuje účast na akcích pod střechou i pod širým nebem nad 50 osob. Demokratický guvernér Nevady Steve Sisolak prohlásil, že Trump „svými lehkomyslnými, sobeckými akcemi ohrožuje životy lidí v Nevadě“.

Prezident podle agentury AP lidem v hale ve městě Henderson vzkázal, že se jich zastane, „když po vás guvernér půjde“. Trump promlouval k davu lidí natěsnaných na sobě, kde byly podle médií roušky spíše vzácností. Výjimkou byl sektor za řečnickým pultíkem, který je vidět na záběrech z projevu: tam byly roušky povinné. Trumpův štáb také před akcí uváděl, že se všem účastníkům bude měřit teplota.

Prezidentův tým se snažil nedělní mítink zorganizovaný ve velké budově skladiště prezentovat jako příležitost pro Trumpovy stoupence uplatnit shromažďovací právo, které je zakotveno v prvním dodatku americké ústavy. „Pokud mohou desetitisíce lidí demonstrovat v ulicích, věnovat se hazardním hrám v kasinech a vypalovat obchody při nepokojích, vy se můžete na základě prvního dodatku pokojně sejít, abyste si poslechli prezidenta Spojených států,“ uvedl mluvčí Trumpovy kampaně Tim Murtaugh.

„Halový“ mítink uspořádala kampaň za Trumpovo znovuzvolení po skoro tříměsíční pauze. Červencovou akci ve státě Oklahoma rovněž provázela kritika pramenící z epidemické situace, účast na stadionu ve městě Tulsa zároveň nesplnila očekávání organizátorů. Prezidentův tým poté změnil přístup a pořádal menší shromáždění například na letištích. Účast na mítincích ale postupně narůstá, přičemž hygienická opatření zůstávají spíše laxní.

Americká média v poslední době upozorňují, že část Trumpových voličů v souvislosti s koronavirem nevěří převládajícím postojům odborné veřejnosti či informacím z oficiálních kanálů, někteří dokonce pandemii označují za výmysl. Když se minulý týden reportér televize CNN ptal účastníků předvolebního shromáždění v Michiganu, proč nemají zakrytá ústa a nos, jeden muž odpověděl: „Protože žádný covid není. Je to smyšlená pandemie, vytvořená s cílem zničit Spojené státy americké.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa