Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lesní novela má regulovat zvěř. Genocida, zuří myslivci a zmiňují aktivisty

Autor: for - 
11. září 2019
13:02

Návrh zákona, který má pomoci v boji proti upadajícím lesům, ve středu vyvolal ostrou debatu ve Sněmovně během třetího čtení. Poslanci reagují na nelibost myslivců kvůli rozhodnutí o širší regulaci tzv. spárkaté zvěře. Odpůrci rýpou do poslanců, že jde o přílepek vytvořený s aktivisty, kteří „nedají dohromady ani volejbalový tým“. Exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Blesk Zprávám řekl, že argumenty chápe, přesto se myslivců, kteří regulují zvěř, jak mají, novela nedotkne. 

Kůrovcová kalamita, historická stopa, ale i stále se zhoršující sucho se už promítlo i do zákonů a vláda se snaží krizovou situaci řešit novelami nejen zákona o lesích, ale i o myslivosti. Právě novela týkající se myslivců vyvolala řadu negativních reakcí. 

Tzv. přílepek se totiž v novele objevil teprve před týdnem před třetím čtením. Myslivci se tak bouří, že za zavřenými dveřmi se k novele „přilepilo“ něco, co nebylo projednáno s odbornou veřejností. 

Otevření zákona o myslivosti počítá s tím, že se nově bude regulovat počet spárkaté zvěře (jeleni, divočáci...) podle toho, jak jsou lesy poničeny. Předkladatelka zákona Markéta Pekarová Adamová s přispěním dalších poslanců uvádí, že zvěř drasticky ničí porosty a především pak mladé stromy. „Uvádí se škoda za asi 7 miliard,“ doplňuje rozpravu čísly. 

„Je to genocida zvěře, kolektivizace a odnětí práv vlastníků pozemků, pod taktovkou duhových ekologistických aktivistů! Hnutí Duha se rozhodlo ve spolupráci s poslanci formou tzv. „přílepku“ zákona, doplnit nedemokratickou kličkou doplňkové návrhy, které budou mít fatální dopady na volně žijící zvěř na celém území ČR. Jak je to možné, když se jedná o „experty“, kteří nedají dohromady ani volejbalový tým?“ zuří představitelé Českomoravské myslivecké jednoty.

Blesk Zprávy se ptaly exministra  zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jak se k podobným argumentům staví. „Novela by mohla pomoci. Vnímám ty reakce, ale já říkám, že dobrého mysliveckého sdružení a dobrého nájemce honitby se tato úprava nedotkne. Pokud se chová řádně a je v souladu s vlastníky a nemá tam přemnožené stavy zvěře,“ zmínil Jurečka.

„Bylo to představováno už v květnu,“ reaguje také místopředsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová. „Předkladatelé nezbavují majitele a organizátory honitby práv. Času měli dost, aby se s tím seznámili,“ argumentuje jedna z předkladatelek novely i přílepku.

Takzvaná spárkatá zvěř ožírá stromy, problém je, že sežere i sazenici Takzvaná spárkatá zvěř ožírá stromy, problém je, že sežere i sazenici | David Malík

Myslivci připouští, že jsou si vědomi přemnožení spárkaté zveře na některých místech v ČR. Nevidí ale důvod, proč se zákonem pospíchat a nedodat mu dostatečný čas. Jurečka Blesk Zprávám rovněž řekl, že ho nyní mrzí, že novela o myslivosti, kterou předkládal před několika lety, neprošla, protože by nyní měli tři roky náskok. 

Na jejich stranu se postavila i poslankyně Jana Černochová (ODS), která přečetla celý článek, který Českomoravská myslivecká jednota sdílela, a uvedla, že stojí za uvážení si podobné argumenty přečíst. 

Předkladatelé se brání, podle nich není čas na to, aby se ve Sněmovně dohadovali. Podle nich může sežrat i 47 % nově vysazených stromů. 

Jedna z předkladatelek novely: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Jedna z předkladatelek novely: Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová | Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Lesní novela zpřesňuje práva vlastníků

Lesní novela má mimo kontroverzní přílepek dalších šest bodů, které mají vlastníkům lesa, organizátorům honitby a správcům lesa pomoci v tom, jaké mají možnosti a práva ve starání se o své lesní hospodářství. 

Upřesňuje, které aktivity budou hrazeny státem a jaké věci musí majitel lesa splňovat, aby zákon neporušoval. Mimo jiné musí v lese zůstavat tlít zbytky stromů, aby se udržela biodiverzita a živiny. Správce lesa bude mít povinnost informovat majitele, jestli není jeho les poškozen škůdci a bude mít nově povinnost poškozené stromy označkovat. 

Návrh novely lesního zákona je předkládán v době, kdy jsou lesy na území České republiky postiženy mimořádně rozsáhlou kalamitou způsobenou klimatickými extrémy, zejména dlouhodobým suchem oslabujícím lesní porosty, které pak snadno podléhají napadení hmyzími škůdci.

Navrhovaná právní úprava bude mít vliv na státní rozpočet, konkrétně na rozpočet Ministerstva zemědělství, ze kterého jsou hrazeny náklady na činnost odborných lesních hospodářů, které podle lesního zákona ve vymezených případech hradí stát. Předpokládá se navýšení těchto nákladů o cca 40 mil. Kč ročně. Navrhovaná právní úprava nebude mít vliv na ostatní veřejné rozpočty ani žádné negativní dopady na podnikatelské prostředí, uvádí se v důvodové zprávě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kateina Mjekov ( 12. září 2019 12:34 )

Vážně nechápu, že se lidská ruka furt musí do přírody s prominutím srat. Příroda si umí poradit sama. Místo toho, aby se vláda zamyslela nad omezením dovozu potravin, snížení emisí, omezení pesticidů a podobných sraček, tak bude řešit tohle? A proč? Protože kvůli kurovcum nebude mít peníze, který si nahrabe do kapsy. Však jo za všechno můžou zvířata... Ale ty co sedí v senátu, parlamentu a prezidentské křesle.

snehuIak ( 11. září 2019 14:29 )

Vážení nimrodi. Až vám bude přemnožený divočák den co den ničit plot a devastovat sad, který vás živí, budete hovořit jinak. Až vám divočáci budou chodit srát na dětská hřiště třeba změníte názor.

hujer-z-blesku ( 11. září 2019 13:44 )

Co myslivec to odporny nesvéprávny tupý vrah nevinnych zvířat!🤮

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa