Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Breivik požádal o podmínečné propuštění: Pustí vraha 77 lidí na svobodu?

Autor: ČTK - 
16. září 2020
16:14

Norský terorista Anders Behring Breivik, který při atentátech v roce 2011 zabil 77 lidí, požádal o podmíněné propuštění z věznice. Informoval o tom dnes norský deník Verdens Gang s odvoláním na jeho právníka. Soud v roce 2012 poslal Breivika na 21 let do vězení s možností prodlužování na doživotí.

Jednačtyřicetiletý pravicový extremista, který je držen ve věznici s nejvyšší ostrahou v samovazbě, si rovněž stěžuje na izolaci v cele a hodlá znovu žalovat stát kvůli podmínkám ve vězení, uvedl jeho obhájce Öystein Storrvik.

„Odeslal jsem také jeho žádost o podmíněné propuštění,“ řekl Storrvik listu Verdens Gang. „Má právo na soudní přezkum po uplynutí minimální délky vykonaného trestu před možností podmíněného propuštění, což je v tomto případě deset let,“ dodal obhájce. Lhůta uplyne v červenci 2021.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya.

V roce 2017 norský odvolací soud rozhodl, že Norsko neporušuje při věznění Breivika lidská práva. Zvrátil tak verdikt soudu první instance z roku 2016, jenž uznal některé Breivikovy stížnosti a označil jeho držení v izolaci za nelidské a ponižující zacházení.

Norský vězeňský systém je zaměřený více na nápravu zadržovaných než trest a většina norské veřejnosti považuje podmínky Breivikova věznění za velmi lidské. Ve věznici Skien má Breivik k dispozici tři cely - obytnou, pracovní a tréninkovou o celkové ploše 30 metrů čtverečních. Po celý den se může mezi nimi svobodně pohybovat. Má také dostatečný přístup k dennímu světlu. V celách má mimo jiné psací stůl, televizi s DVD přehrávačem, počítač bez připojení k internetu či běhací pás.

Video  Vrah Breivik při policejní rekonstrukci na ostrově Utoya.  - vgtv.no
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání