Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Anežku Hrůzovou našli podřezanou v lese: 120 let starou vraždu v Polné znovu otevřeli!

Autor: jel - 
4. srpna 2020
16:29

Vraždy v Polné vyvolávají do dnes mnoho otázek. Za zabití dvou žen byl před 120 lety odsouzen bez přímých důkazů Leopold Hilsner. Ten patřil k židovské obci a jedna z vražd se odehrála v době svátku pesach, objevily se proto spekulace o tom, že šlo o rituální vraždu. Případ vyvolal obrovskou vlnu antisemitismu. Kauzou se nyní znovu zabývá státní zastupitelství.

Anežku Hrůzovou našli v roce 1899 zavražděnou v lese, příčinou smrti bylo vykrvácení. Na místě se prý však našlo mnohem méně krve, než kolik dívka ztratila, a protože nebyla znásilněna, rychle se objevily spekulace, že šlo o rituální vraždu. Mezi lidmi se tehdy šířila nesmyslná informace, že Židé k výrobě tradičního nekvašeného chleba potřebují krev nevinného.

Přestože mnoho důkazů na místě bylo poničeno davem, který se k nalezené mrtvé nahrnul, brzy byl z vraždy obviněn čtyřiadvacetiletý Leopold Hilsner. Pozadí celého procesu bylo velmi antisemitské a kauza vyvolala silné protižidovské nálady.

Hilsner byl nakonec odsouzen k trestu smrti pouze na základě nepřímých důkazů. Později byl případ vrácen k soudu, především díky snahám Tomáše Garrigua Masaryka, kterému nejvíce vadila vlna antisemitismu. U obnoveného soudu odsouzenému ale k dosavadnímu obvinění přidali ještě další nevyřešnou vraždu a dostal opět trest smrti. Rozsudek byl později snížen na doživotí a po 18 letech ve vězení byl Hilsner omilostněn.

 „Navzdory tomu, že od událostí uplynulo 120 let, vzbuzuje stále kauza nejen mezi obyvateli Polné silné emoce. Shodně tvrdí, že Hilsner to neudělal,“ řekl pro iDnes právník Lubomír Müller, který dal v červenci podnět k přezkoumání případu.

Není to poprvé, kdy se někdo pokusil případ znovu dostat před soud a možného křivě obviněného muže omilostnit. Neúspěšně se o to pokusilo mnoho lidí během celého 20. století. Stížnost advokáta Müllera byla v minulém roce konečně úspěšná s rozsudek bylo možné napadnout.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová sice v minulosti uznala, že proces nebyl spravedlivý, prý ale obnova nemá dopad na současně žijící osoby. S tím nesouhlasí Lubomír Müller a tvrdí, že existuje řada osob, kterých se celá kauza dodnes dotýká a očištění Hilsnera by pro ně mnoho znamenalo.

deratizater ( 4. srpna 2020 18:41 )

Ani Masaryk mu nepomohl ač se snažil čili ty nepřímé důkazy musely bý dost přesvědčivé

deratizater ( 4. srpna 2020 18:28 )

I dnes se často odsuzuje podle nepřímých důkazů k trestu vězením čili nedá se s tím moc argumentovat že byl odsouzen jen podle nepřímých důkazů.Takový Kramný taky sedí bez přímých důkazů.

Tara-Tara ( 4. srpna 2020 17:12 )

to nejsou jiné a novější kauzy, než se hrabat ve 120 let staré kauze ? Komu to prospěje ?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání