Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Paraglidista skončil na stromě: Zachraňovat ho museli hasiči

Autor: VaB - 
27. července 2020
15:09

Královéhradečtí hasiči v pátek zachraňovali paraglidistu, který zůstal viset na stromě v Jánských Lázních. Dolů mu pomohl hasičský lezec a dlouhý žebřík. Naštěstí se mu nic nestalo.

V pátek dopoledne byla jednotka dobrovolných a profesionálních hasičů Královéhradeckého kraje přivolaná k paraglidistovi, který po startu přistál na stromě a nemohl se dostat dolů. K nehodě došlo v Jánských Lázních. 

„Během startovacího manévru zachytil paraglidistu poryv větru a zanesl ho rovnou do lesního porostu mezi stromy. Křídlo se zachytilo o špičky stromů, člověk pak zůstal viset ve výšce asi 12 metrů, nehoda byla ohlášena bez zranění,“ informovala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči na místě museli vymyslet, jak se k muži v korunách stromů dostanou. Vzali proto několik nastavovacích žebříků, které spojili do sebe, a žebřík poté postavili. „Na místě byli mezi hasiči také tři příslušníci se specializací hasič-lezec, kteří jsou kvalifikovaní pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou,“ doplňuje mluvčí.

Lezci paraglidistu zajistili, ten se odpojil od svého padáku a postupně slanil na zem. „Hasiči poté vystoupali i pro samotný padák a sundali jej dolů. Zachráněná osoba byla v pořádku bez zranění, křídlo zůstalo také prakticky nepoškozeno,“ zakončila mluvčí s tím, že se hasiči přibližně po hodině a půl vraceli na své základny. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání