Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor na jedovaté cukety! Žena jednu snědla a skončila na pohotovosti

Autor: jžk - 
17. července 2020
08:49

Mladá maminka Danielle Baxterová (38) z Essexu byla hospitalizována s otravou jedem, který obsahovala jedna z jejích vlastnoručně vypěstovaných cuket. 

Danielle se udělalo pár hodin poté, co snědla orestovanou cuketu, pořádně nevolno. Když vysoké teploty, zvracení ani průjem neustupovaly, zavolala na záchrannou službu, kde ji zdravotník poslal neprodleně na pohotovost. Lépe se jí udělalo až po pěti dnech. 

Napadlo mě tam zavolat poté, co jsem na internetu viděla, že cukety mohou produkovat jed,“ promluvila o otravě Danielle. Některé cukety skutečně mohou obsahovat nadměrné množství cucurbitacinu, což je chemikálie, která způsobuje nevolnosti a podrážděnost žaludku.

Cuketu, kterou žena pozřela, si přitom sama vypěstovala během karantény na zahrádce. „Mám ráda zahradničení, ale moc o něm nevím. Cukety si už asi znovu nezasadím,“ prozradila.

Nebezpečná zelenina jí vyrostla ze semínek Unwins. Mateřská společnost Westlant včera v noci proto pozastavila jejich prodej. „Tento mimořádně vzácný jev může být způsoben spíše pěstitelskými podmínkami jak samotným osivem, ale preventivně jsme dočasně pozastavili prodej, než se případ objasní,“ uvedla firma. 

Člen Královské zahradnické společnosti Guy Barter poskytl všem zahradníkům radu, aby zahodili všechny cukety, které mají neobvykle hořkou chuť. „Hořkost je jisté znamení, že něco není v pořádku,“ řekl pro TheSun. Prodejce Mr Fothergill’s se k otravě vyjádřil takto: „Nikdy jsme neměli podobnou dodávku semen v naší čtyřicetileté historii.“ Za vysoký obsah jedu může pravděpodobně nesprávné zavlažování nebo nevědomé křížení druhů.

 

analog ( 20. července 2020 13:29 )

fotrpjotr ( 17. července 2020 12:03 )

Kdoví,k čemu ji opravdu použila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání