Proč je cuketa tolik oblíbená? Je velmi snadné ji vypěstovat, je hodně dietní a univerzálně použitelná. "Nasladko, naslano. Díky tomu, že nemá žádnou výraznou chuť, můžeme ji přihodit ke všemu," říká Margit Slimáková.
Kdy sklízet cuketu
Ona sama má nejraději mladé cuketky, které se nemusí loupat a "dají se nakrájet na kolečka, nastrouhat k jakémukoli salátu, přidávat jako plnivo." Daleko lepší je proto sklízet cuketky včas, dokud mají kolem deseti centimetrů. Velká cuketa má pak totiž objemnou středovou část se semeny, kterou stejně nekonzumuje. "A slupka také už nemusí být úplně chutná, takže ji oloupeme. A přitom je v ní vláknina."
Otrava cuketou
Je cuketa jedovatá a může tato zelenina opravdu člověku přivodit otravu? "Pouhým okem to nepoznáte," upozorňuje Margit Slimáková, se kterou jsme rozebrali i to, jestli je opravdu bezpečné jíst cuketu syrovou.
Jak poznat jedovatou cuketu a co nepodcenit, pokud si chceme tuto oblíbenou zeleninu ugrilovat? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku.