Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Český turista (72) se ztratil v Tatrách: Po chladné noci ho hledala letka ministerstva vnitra

Autor: jel, ČTK - 
14. července 2020
18:56

Téměř dvacítka záchranářů a letka ministerstva v noci pátrala po turistovi v důchodovém věku, který přecenil své síly a nezvládl turistickou trasu, kterou si vytyčil. Sám v lese musel přečkat chladnou noc, v úterý ho záchranáři, ač vyčerpaného, naštěstí nalezli! 

Dvě desítky záchranářů i letka slovenského ministerstva vnitra se od pondělního večera zapojily na Slovensku do pátrání po 72letém českém turistovi, kterého pohřešoval jeho kamarád. Vyčerpaného turistu, jenž přečkal noc v přírodě, v úterý našli členové horské záchranné služby (HZS), která informovala, že muž neutrpěl žádné zranění.

Horskou službu požádal o pomoc turistův přítel v pondělí večer poté, co se mu s kolegou nepodařilo spojit. Čech, který se vydal na túru po hřebeni Nízkých Tater s plánovaným návratem do údolí, měl patrně vybitý mobilní telefon. Z tohoto důvodu se podle HZS nepodařilo telefon lokalizovat.

V noci z pondělí na úterý vyrazilo do terénu sedm záchranářů se služebními psy. Do rána sice prozkoumali všechny sestupové trasy z jednoho z vrcholů v pohoří, turistu se jim ale najít nepodařilo.

Dnes časně ráno pokračovalo v hledání 17 záchranářů a letka ministerstva vnitra. Značně vyčerpaného turistu našli záchranáři na značené stezce nedaleko vesnice Liptovský Ján. Členové horské služby muže snesli do údolí a následně odvezli do zařízení, kde byl ubytován.

Podle HZS se turista během túry vyčerpal a zdržel při přechodu polomu a míst s vysokou kosodřevinou. Vzhledem k tomu, že neměl svítilnu, v nočních hodinách sestoupil do neschůdného terénu, kde přečkal noc. Ráno pak začal pomalu pokračovat dál po značené stezce, byť jeho přesun byl vzhledem k předchozí celodenní túře a noci strávené při nízké teplotě značně komplikovaný. HZS turistovo rozhodnutí postupovat v pochodu označila za správné, muž tím urychlil svou záchranu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání