Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechům na dovolené hrozí nákaza od dalších turistů. Vojtěch: Pozor na plné kluby i bary

Autor: ula - 
14. července 2020
09:35

Prázdniny jsou teprve na začátku a první Češi už si přivezli koronavirus z ciziny jako nechtěný suvenýr. V červenci se Češi dosud nakazili koronavirem v 11 zemích. Podle ministerstva zdravotnictví šlo v období od 1. do 11. července o 16 lidí, z toho tři lidé byli na Slovensku, dva ve Švédsku, dva v Chorvatsku, dále pak v USA, Británii, Maďarsku nebo Portugalsku. Jak řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pro Lidovky.cz, Češi se nemusí nakazit od tamních obyvatel, ale mezi sebou.

„Je potřeba si uvědomit, že Češi se v zemi nemuseli nakazit, protože je riziková z hlediska epidemiologické situace, ale proto, že tam jezdí i turisté z jiných států,“ řekl pro Lidovky.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Češi by si měli podle Vojtěcha dávat pozor a vyhýbat se barům, tanečním klubům, místům, kde je vyšší koncentrace osob. Tam se totiž nachází turisté z jiných zemí.

Jeho slova potvrzuje i Jakub Karfík, český velvyslanec v Řecku. „Podíl importu je poměrně vysoký. Na začátku července představoval zhruba jednu třetinu, čísla posledních dní už překračují dvě třetiny. Takže většina detekovaných a diagnostikovaných případů prostřednictvím testů je u turistů nebo u lidí, kteří přijíždějí ze zahraničí třeba za prací,“ řekl portálu Lidovky.cz Karfík.

Přehled států, ze kterých se vrátili nakažení Češi:

  • Slovensko – 3
  • Chorvatsko – 2
  • Švédsko – 2
  • USA – 2
  • Španělsko – 1
  • Velká Británie – 1
  • Maďarsko – 1
  • Peru – 1
  • Portugalsko – 1
  • Srbsko – 1
  • Rusko – 1

Zatím se v zahraničí nakazilo 16 Čechů. Vojtěch už předtím uklidňoval, že nejde o nijak vysoké číslo.

Předseda vlády Andrej Babiš apeloval na Čechy, aby sledovali při cestování weby ministerstev zahraničí a zdravotnictví.

„Je třeba, aby občané sledovali epidemiologickou situaci v jednotlivých zemích a podle toho uzpůsobili své cesty. V některých zemích může být situace celkově klidná, ovšem mohou existovat ohniska nákazy například v hlavním městě,“ řekl Blesk Zprávám Babiš.

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemie koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vigela ( 14. července 2020 12:59 )

Hlavně, že se s velkou slávou otevíraly hranice. Poté, co bylo řečeno, že budou dva roky zavřené. Škoda, že někteří spoluobčané nemají víc rozumu, ohleduplnosti a pudu sebezáchovy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa