Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Europol prolomil šifrovanou komunikaci kriminálníků: Zadržel stovky lidí a zabavil miliardy!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: yks - 
3. července 2020
11:11

Europol prolomil šifru operátora EnroChat, kterého využívali také stovky kriminálníků k obchodu s drogami a k páchaní dalších těžkých zločinů. Výsledkem byly stovky zatčení po celé Evropě a miliardy zabavené v podobě drog, hotovosti i luxusního zboží.

 

„Šifrovaná síť telefonů byla využívána pro výměnu milionů zpráv mezi kriminálníky plánujícími závažné zločiny po celé Evropě,“ oznámil ve čtvrtek Europol s tím, že se mu podařilo šifrování prolomit a výsledkem byla četná zatčení a razie po celé Evropě. Aplikaci podle policistů využívaly organizované skupiny zaměřené na násilné útoky, korupci či pašování drog ve velkém. Neštítily se ani vražd.

Jak uvedl britský tisk, díky prolomení šifry mohli strážci zákona sledovat komunikaci nic netušících mafiánů. Výsledkem bylo 746 zatčení jen v Británii a také zátahy v řadě evropských zemí. 

Podle portálu France24.com se do rukou policistů dostalo 77 zbraní včetně útočných pušek AK-47 a 1800 nábojů. Holandská policie uzavřela 19 laboratoří na výrobu metamfetaminu a zabavila 10 tun kokainu a okolo tuny pervitinu. Při té příležitosti skončilo v cele dalších 100 lidí.

K obdobným operacím došlo také ve Španělsku, ve Švédsku i v Norsku. Výsledkem operace bylo také zadržení hotovosti ve výši v přepočtu přes 1,5 miliardy korun a zabavení hodnotného zboží, včetně luxusních automobilů.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
EUR 25,23 25,35
USD 23,55 23,73
GBP 29,19 29,39
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání
Další články
Články odjinud