Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hrdina o požáru v Havířově, při němž zemřely 2 děti: Mám tam brášky, řekla mi holčička, ale dál jsem se nedostal

Autor: chal - 
19. května 2020
11:00

V pondělí po půl čtvrté odpoledne hasiči zasahovali u požáru bytu v Havířově. Když oheň vypukl, byly v bytě tři děti. Nejstarší holčičku (8) zachránil muž ze sousedství, který vykopl dveře. Její dva bráškové (†3 a †4) bohužel nepřežili. Hrdina lituje, že pro chlapce nemohl udělat víc.

Byly to příšerné scény. Z okna jednoho z bytů činžáku v Havířově-Šumbarku šlehaly plameny a vevnitř bojovaly o život tři malé děti. Na místo naštěstí přispěchal muž ze sousedství, který se okamžitě pustil do záchranné akce.

Svůj hrdinský čin popsal pro televizní stanici CNN Prima News. „Vykopnul jsem tady všechny dveře, v bytě byla tma, kouř. Já jsem akorát zařval: Je tady někdo?“ popsal zachránce. Ozvala se malá holčička, a tak na ni zavolal, ať běží jeho směrem. „Děvenka malá, ta, co to přežila, mi řekla: Já tam mám brášky,“ dodal se smutkem v hlase hrdina.

Ke chlapcům se ale už bohužel dostat nemohl. „Do bytu jsem se dál nedostal, byl konec. Bylo to peklo. Je mi líto, co se stalo, je mi hanba i za sebe, že jsem víc neudělal. Je mi hanba. Byl jsem na vojně, byl jsem tankista a nikdy jsem si nemyslel, že takovou situaci nezvládnu,“ doplnil odvážný muž, který malému děvčátku svým nezištným a neohroženým skutkem zachránil život.

Devítiletá dívenka při tragédii utrpěla zranění. „Jestli ta holčička přežije, přeju jí krásný život,“ uzavřel smutný hrdina pro CNN Prima News.

Video  Tragický požár v Havířově nepřežily dvě děti: Třetí zachránil kolemjdoucí.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Na místě zasahovalo pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. „Požár vznikl z doposud přesně nezjištěných příčin v bytové jednotce v prvním patře dvoupatrového domu. V době požáru se v předmětném bytě nacházely tři nezletilé osoby,“ uvedl policejní mluvčí René Černohorský. Požár v zakouřeném bytě 3+1 se podařilo dostat pod kontrolu za dvacet minut.

Video  Ničivý požár v Havířově: Dvě děti zemřely v plamenech.  - obyvatelka Havířova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání