Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skupinu surfařů v oblíbeném letovisku překvapily divoké vlny: Polovina z nich to nepřežila

Aktualizováno -
12. května 2020
19:04
Autor: yks, ČTK - 
12. května 2020
18:23

Tragickou událost řešili v pondělí a v úterý nizozemští záchranáři. Celkem deset zkušených surfařů překvapily vysoké vlny a silné mořské proudy. Přestože mořští zachránci dělali, co mohli, pro pět z nich bylo už pozdě.

Celkem deset surfařů vyrazilo v pondělí dovádět do vln nedaleko nizozemského letoviska Scheveningen. Brzy je ale začaly ohrožovat vysoké vlny a silné mořské proudy. O tragédii informoval britský Daily Mail.

Záchranářům se v pondělí podařilo vytáhnout na souš pětici z nich. Jeden byl ve vážném stavu přepraven do nemocnice, kde se ale nepodařilo zabránit nejhoršímu a zemřel. 

Zbylé surfaře vyrazili záchranáři hledat, v pondělí ale už našli jen dvě těla. Práce jim komplikovala silná vrstva pěny, kterou silný příboj vytvořil. Nakonec v úterý narazili na zbylé dva milovníky vodních sportů. Ani jeden z nich už nebyl naživu. Tělo jednoho se vůbec nepodařilo vyzvednout.

Podle místních se mělo jednat o zkušené milovníky vodních sportů. Záchranáři se domnívají, že je silný vítr a vlny vehnaly na betonové zpevnění břehů. Starosta Haagu Johan Remkes vyjádřil svou soustrast pozůstalým. „Když skupina lidí vyrážela navečer surfovat, nikdo nečekal, že někteří se už nevrátí,“ uvedl. 

Všech pět utonulých osob ve věku od 24 do 38 let znalo podle Remkese moře "jako svoje boty". Podle něj byli všichni zkušení, mladí a tělesně zdatní sportovci.

Skupinu surfařů překvapily vysoké vlny. Pět jich nepřežilo. Skupinu surfařů překvapily vysoké vlny. Pět jich nepřežilo. | Profimedia

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání