Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horská služba zachránila mladého horolezce: S těžkým zraněním ho transportoval vrtulník

Autor: ČTK - 
24. dubna 2020
11:20

V Jeseníkách se těžce zranil mladý horolezec. Nezvládl výstup v lezeckém terénu pod zříceninou Pustého zámku nad Bílým Potokem u Javorníku a zřítil se zhruba z desetimetrové výšky. Jesenická horská služba jej z těžko přístupného místa snesla ve vakuové matraci k autu a poté dopravila k vrtulníku, sdělili její zástupci.

Horolezec spadl ve čtvrtek, horší záchranáři o události informovali dnes. Spadl z výšky asi deseti metrů na skále, která má první pevný bod jištění ještě o dva metry výše.

„Vybral si výstup, který je méně lezený a také méně jištěný. Na místo nehody dorazila první posádka sanitního vozu rychlé zdravotnické pomoci a vzápětí my spolu s hasiči. Mladík si pádem přivodil otevřenou zlomeninu nohy a kromě toho si stěžoval na bolesti v oblasti bederní páteře a žeber,“ uvedl Martin Chalupa z Horské služby Jeseníky.

Pro zraněného zamířil i vrtulník letecké záchranné služby z Olomouce. „Zraněného ale vzhledem k hustému zalesnění nebylo možné vyzvednout z místa nehody v podvěsu. Zafixovali jsme ho do vakuové matrace a šetrně snesli k autu horské služby. Tím jsme jej pak převezli na Bílý Potok, kde přistál vrtulník,“ doplnil Chalupa. Vrtulník mladíka transportoval do nemocnice v Olomouci.

Současné počasí láká do hor nejen spoustu turistů a cyklistů, ale i milovníky horolezectví. Horští záchranáři proto zdůrazňuji, že ti, kteří nejsou opravdu zkušenými lezci, by se neměli vydávat na náročnější výstupy. „V případě, že cesta není dostatečně jištěna, měli by si raději vybrat jednodušší terén,“ uvedl náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání