Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prymulu překvapil velký zájem Čechů. Nová místa testování na covid-19 a opět i fronty

Aktualizováno -
24. dubna 2020
11:54
Autor: simao, ČTK - 
24. dubna 2020
10:42

Šéf týmu Covid-19 Roman Prymula připustil, že velký zájem Čechů o dobrovolné testování je do jisté míry překvapením. I v pátek se rozjelo testování na řadě míst, některých nových. A opět jej provázely fronty, byť má Prymula plán - lidé dostanou pořadové lístečky s časy, kdy mají dorazit.

Roman Prymula připustil, že tak velký zájem o otestování se nečekal. „Musím říci, že byl obrovský zájem v těchto centrech mezi populací. Došlo k tomu, že tady byl opravdu přetlak takový, který nebyl očekáván,“ uvedl na tiskovce ve Strakově akademii.

My jsme proto zavedli nový systém podobně, jak tomu bylo v Olomouci - tzn. rezervační systém, aby nedocházelo k tvorbě takových front. V podstatě dojde k tomu, že každý dostane lísteček s časem, kdy přijde, aby nemusel stát tyto fronty,“ dodal.

Video  Čtyři hodiny, 300 metrů dlouhá fronta a chaos! Brňané trpěli ve frontě na koronatesty  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Za první den studie kolektivní imunity, která má zjistit výskyt nemoci covid-19 v populaci, bylo v Praze, Brně a Litoměřicích otestováno 3892 lidí. Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zveřejnil první data o počtech otestovaných ke čtvrteční 18:00, následný součet k 23:00 ukázal ještě asi o 600 testů víc.

Dnes začalo testování také v Olomouci, Uničově a Litovli. Na dalších místech se skutečně vydávají pořadová čísla, aby lidé nemuseli hodiny čekat ve frontách. Přesto se leckde tvoří.

V Praze do Zítkových sadů, senioři jinam

Za první den se tak zvládla asi sedmina potřebných testů. Mimopražská testovací místa se otevřela v 8:00, pražská v 10:00. V Praze zvládli pořadatelé z řad studentů medicíny a armády otestovat za první den 1888 lidí, tedy téměř dvě pětiny z požadovaných 5000. Testovací místa pro dospělé do 59 let jsou v Zítkových sadech u ministerstva zdravotnictví a na náměstí Míru, pro seniory a odpoledne pro děti je v Kateřinské zahradě nedaleko Karlova náměstí.

Nejvíc zájemců za první den dorazilo ve čtvrtek v Praze ve věkové skupině 40 až 59 let. Vyšetření z kapky krve z prostředníčku by mělo podle plánu studie absolvovat ještě asi 850 dětí od osmi do 17 let, necelých 900 lidí ve věku 18 až 39 let, 700 mezi 40 a 59 lety a 666 seniorů do 89 let. Další lidi testují také v Institutu experimentální medicíny, kam zvou na testy své vybrané pacienty.

V Brně jsou odběrová místa uprostřed Moravského náměstí a v kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích. Za první den tam otestovali 1431 osob z plánovaných 5000. Největší zájem tam byl mezi seniory, po prvním dni zbývalo otestovat už jen 370 z 1000. Naopak hodně dobrovolníků potřebují dnes a v dalších dnech v ostatních věkových kategoriích, u dětí 944, u mladších dospělých 1164 a starších 1091.

Testování v dříve uzavřených lokalitách

V Litoměřicích je potřeba otestovat 3000 lidí. Za první den jich dorazilo 573, nejvíce ve věku od 60 do 89 let, a to 275. Potřeba je otestovat ještě více než 700 seniorů, přes 800 starších dospělých a téměř 900 mladších dospělých.

Dnes testování začalo také na Olomoucku, kromě krajského města i v Uničově a Litovli. Přímo v Olomouci mají výzkumníci v plánu 4000 testů, z toho 2500 ve dvou lokalitách, které byly na začátku epidemie kvůli vysokému výskytu nakažených uzavřené.

Výsledky testů z Olomoucka jsou zatím převážně negativní. Podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Mariána Hajdúcha se zatím protilátky u testovaných podle prvotních výsledků neobjevily. Právě vědci by ale uvítali, kdyby procento lidí, kteří bez příznaků onemocnění prodělali a mají už vytvořené protilátky, bylo podstatně vyšší.

„Mé přání je, aby protilátky mělo alespoň 80 procent lidí, ale obávám se, že to bude možná i stokrát méně, což znamená že půjde nanejvýš o jednotky procent. Pokud bude procento příliš malé, znamená to, že máme před sebou ještě hodně práce, abychom epidemii zvládli, a že to pozvolné rozvolňování opatření povede k tomu, že těch pacientů bude přibývat,“ řekl dnes ČTK Hajdúch, který je národním koordinátorem testování na covid-19 a jeden z pěti vedoucích představitelů studie na národní úrovni.

Lidé se v Olomouckém kraji testují na třech místech současně, odborníci tak v přepočtu na kraj odebírají nejvíce vzorků v České republice, celkem by to mělo být až 7000 odběrů. Negativní výsledek měl dnes i samotný ředitel ústavu, ale i hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, starostové Litovle i Červenky, ředitel fakultní nemocnice Roman Havlík i šéfka krajské hygieny Lenka Pešáková, kteří se nechali otestovat v Litovli. „Toto ráno, co jsem zaznamenal, byli všichni negativní,“ doplnil Hajdúch.

Odebrané vzorky poslouží nejen na místě pro rychlotesty, ale budou se dále podrobněji analyzovat v laboratořích. „Je to důležité nejen pro validaci rychlotestů, ale i pro lepší pochopení a poznání patogeneze té choroby,“ vysvětlil ředitel ústavu.

Vzorky krve se budou poté zpracovávat na oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice v Olomouci na sérum, které se zmrazí. „Zhruba v horizontu několika týdnů se k tomu materiálu znovu vrátíme, jakmile bude rozhodnuto o definitivních soupravách, které jsou vhodné a dostatečně citlivé pro analýzu protilátek laboratorními metodami, jež jsou kvantitativní a mnohem přesnější. Poté to znovu rozjedeme,“ dodal Hajdúch.

Video  V Praze začalo testování na koronavirus. Zájemci museli čekat několik hodin, na řadu z nich se ten den vůbec nedostalo.  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Čekali hodinu před otevřením

Zhruba stovka lidí obklopila dnes ráno odběrová místa v Olomouci. Řada z nich zde čekala už hodinu před otevřením. Přišli i lidé, kteří se neregistrovali do rezervačního systému, podle armády se však na ně dnes nedostane. Mimo rezervaci zdravotníci otestují jen seniory, řekla dnes ČTK jedna z armádních koordinátorek Lenka Irhovská.

Zdravotníci na dvou odběrových místech v Olomouci jsou schopni za 15 minut otestovat deset lidí, za hodinu by jich tak mělo být 40. „Budeme tady od 08:00 do 18:00, během dne bychom tady měli otestovat 400 lidí,“ uvedla kapitánka Irhovská.

Žena z fronty: Přijeli jsme s tátou 100 kilometrů

Už půl hodiny před otevřením dosahovala fronta několik desítek metrů, lidé v ní diskutovali především o důvodech o tom, kdo je registrován a kdo ne, místy se vášnivě přeli i o místa v řadě.

„Jsem naštvaná, o žádné registraci jsem nevěděla. Přijeli jsme s tátou sto kilometrů. Mluvili jen o tom, že ráno vezmou přednostně důchodce,“ řekla dnes ČTK žena středního věku.

Podle armády se na neregistrované zájemce dnes nedostane, výjimkou budou ale senioři. „Přednostně budou dovnitř brány osoby, které jsou registrované. Pokud se udělá místo, budou se brát lidé nad 60 let. Kdo má 60 a méně a není v tuto dobu registrován, bohužel. Bude tady chodit státní policie a posílat je pryč, aby se zde netvořily fronty nebo aby lidé zbytečně nečekali,“ uvedla Lenka Irhovská.

Armáda bude vzorky lidem na místě odebírat následující celý týden, podle Irhovské by příští dny již neměly být tak hektické. „Doporučuji neregistrovaným sem přijít tak čtvrtý den, předpokládám, že by měli mít šanci se sem dostat,“ doplnila.

Video  V Brně byl zájem o testy na koronavirus obrovský. Lidé takřka zaplnili Moravské náměstí.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

a-z- ( 24. dubna 2020 11:15 )

Češi. Zadarmo třeba i mor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa