Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opice infikované smrtícím herpesem utekly z parku a děsí obyvatele Floridy

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: shp - 
3. února 2020
20:22

Jsou to krásné a roztomilé opičky, kontakt s nimi ale může zabíjet! Řeč je o primátech rodu makak rhesus, kterých vypustili ve floridském Springs State parku v 30. letech minulého století pouhých dvanáct. Opice se ale přemnožily a nyní ohrožují severovýchodní území států. Přenáší totiž životu nebezpečnou formu herpes viru.

Na konci 30. let byli makaci rhesus, jejichž přirozeným prostředím jsou oblasti Asie, vypuštěni v parku Springs State, kde se nachází člověkem uměle vytvořený ostrov. Tam se ale tyto opice začaly nekontrolovatelně množit, uvedl britský list Daily Mail. Umístěno jich tam bylo pouhých dvanáct, v 80. letech jich však napočítali zhruba 400.

Nebezpečný typ herpesu 

V roce 2018 přišli zoologové s děsivým zjištěním. Nejméně třetina z 300 napočítaných zvířat byla infikovaná nebezpečným herpes virem typu B. Od objevení a rozpoznání tohoto viru bylo zdokumentováno pouze 50 infikovaných lidí. 21 z nich však zemřelo, takže je úmrtnost po onemocnění velmi vysoká.

Makakové si s nějakými hranicemi parku hlavu nelámali a pláchli z něj. Web uvedl, že tucty těchto opic byly spatřeny v severovýchodní části státu. Poskakují v korunách stromů a vyskytují se nejvíce v oblasti řeky Ocklawaha, ale viděny byly i na trávnících místních domů. Tamní obyvatelé mají samozřejmě velký strach.

Místní mají strach

To je skutečně znepokojující, protože venčím psy kolem půl šesté ráno a to je černočerná tma,“ prohlásila místní obyvatelka Carrie Bennetová. „Kdyby mě pokousali, kdyby někoho pokousali, tak nevíte, co mají, co přenášejí,“ dodala. Úřady proto varují lidi, aby se v případě kontaktu opicím vyhýbali obloukem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání