Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dozorci zbili zadrženého zločince: Bylo to v souladu se zákonem, rozhodl soud

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
19. prosince 2019
11:32

Soud v Litoměřicích zprostil obžaloby dva dozorce vazební věznice. Obžaloba je vinila z bezdůvodného napadení a zranění cizince při zákroku ve výtahu. Za zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozily tři roky až deset let vězení. Jednání dozorců podle soudu není trestným činem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

Před incidentem byl Lotyš v místnosti pro návštěvy se svou matkou. V závěru návštěvy žádal neúspěšně o pokračování. Vězeň se pak dostal do střetu s dozorcem, jenž použil donucovací prostředky. Po ošetření Lotyše převzali dva obžalovaní a měli ho převézt výtahem do cely.

Soud neuvěřil tvrzení obžaloby, že dozorci se ve výtahu mstili za předchozí napadení kolegy. Dozorci Jaroslav Nepovím a Miroslav Hupka se hájili tím, že použili donucovací prostředky oprávněně, protože se poškozený, jenž byl v Litoměřicích v předávací vazbě, choval agresivně.

"Byl to problematický vězeň, opakovaně odmítal respektovat nařízení dozorců. Že odmítal poslušnost, to je zmapováno také, jeho jednání tak nijak nevybočuje z toho, jak se choval," uvedla soudkyně Alexandra Šetková.

Muž byl odsouzen v Rize za účast na protivládních demonstracích. Soudkyně ve čtvrtek řekla, že po skončení demonstrace házel dlažební kostky po policistech. Po vydání evropského zatýkacího rozkazu byl zatčen v Liberci. Tam podle podané obžaloby polil úmyslně příslušníka vězeňské služby vařící vodou, případ není pravomocně ukončen. Podle obhájců se choval arogantně, nespokojený byl i s podmínkami ve věznici.

Muži podle žalobce poškozeného několikrát udeřili do horní poloviny těla, jeden z nich použil i gumový obušek, čímž mu způsobili mnohačetná poranění, poraněné měl i koleno. Případ se začal vyšetřovat na popud tehdejší Lotyšovy obhájkyně, která popsala, jak se zhrozila jeho zevnějšku, když ho po incidentu ve věznici navštívila. Podle znalce zranění odpovídala nejméně 12 úderům obuškem.

Použití donucovacích prostředků obžalovaní nahlásili, lékařka ve věznici je nezaznamenala. Podle soudkyně to ale nelze přikládat za vinu obžalovaným. "Soud se přiklání k verzi, že použili donucovací prostředky v souladu se zákonem, oprávněnost byla posouzena nadřízenými, bylo konstatováno, že je použili oprávněně," uvedla Šetková.

Vyjádřila pochybnosti ohledně věrohodnosti výpovědi poškozeného a jeho matky, které soud vyslechl prostřednictvím videokonference. "To, jakým způsobem popsal napadení, se vymyká závěrům znalce," uvedla. Konstatovala, že výpovědi vzbuzují pochybnosti natolik, že dospět k závěru o vině nebylo možné. Výpovědi obžalovaných považoval soud za věrohodnější. Obžalovaní se na místě vzdali práva na odvolání. Státní zástupce se odvolal, případem se tak bude zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem.

pondcamrest ( 19. prosince 2019 16:05 )

𝓌𝓌𝓌.𝐵𝒶𝒹𝑜𝑜.𝓇𝑒𝒹 - Toto je místo, kde se dívky snaží upoutat pozornost mužů

diskutujici ( 19. prosince 2019 15:44 )

Jestli si mohl jeste stezovat, tak dostal malo

Stanley1000 ( 19. prosince 2019 15:07 )

Blbečku, takoví jako Ty roznášejí nehorázná tvrzení, která se pak vydávají za pravdu. Viděl jsem to video, viděl jsem jak byl ten cajt napadán a zraněn. Jedině tím, jak do ní píchal obuchem, zatímco ostatní ji drželi. Je mi na blití z takových demagogů, jako jsi Ty.

jarda304 ( 19. prosince 2019 14:36 )

Normální aktivista. Kdysi u nás takova aktivistka Kateřina jaujau biomasa takhle zmrzacila policajta a pak ji uzitecni idioti zvolili do parlamenu. Ten zmrzaceny policajt mel z toho ještě popotahovani po soudech. Tak ted je snad situace již normalnejsi

agfor ( 19. prosince 2019 13:10 )

Zločinci byli ve vězení vždy mučeni, mláceni atd., proto, aby je to odradilo od páchání dalších zločinů. Tak proč tomu má být dneska jinak ? Proč se má mít kriminálník v base mít líp než doma ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání