Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Českého milionáře viní z ničení Amazonského pralesa: Jeho firma už dostala mastnou pokutu

Českého milionáře viní z ničení Amazonského pralesa: Jeho firma už dostala mastnou pokutu
Českého milionáře viní z ničení Amazonského pralesa: Jeho firma už dostala mastnou pokutu  (Autor: United Cacao)
Autor: VaB - 
6. prosince 2019
17:25

Česká společnost údajně ničí Amazonský les v Peru! Za vším má stát Czech Melka Group, která kácí stromy kvůli svým plantážím na olejné palmy a kakao. Podle zahraničního serveru bylo tamními úřady obviněno několik lidí ze zločinů proti přírodním zdrojům!

„Lesy jsou klíčem k životu,“ začíná článek na voices.transparency.org, který informuje o masivním účelném ničení Amazonského pralesa. Podle autorů se každý rok vykácí až 13 milionů hektarů lesa. To odpovídá jednomu fotbalovému hřišti za každé dvě minuty. 

V domorodé komunitě v Santa Clara de Uchunya v peruánské Amazonii jsou lesy plné obydlí, ve kterých bydlí domorodí usedlíci. Jsou ale ohroženy společnostmi, které obdělávají zemědělskou půdu a lesy přeměňují na plantáže.

Server uvádí, že jsou společnosti, které mění lesy na kakaové a palmové plantáže, vedeny Czech Melka Group. Společnost má patřit česko-americkému milionáři Dennisovi Melkovi (44). Ten se řadí mezi největší české plantážníky. 

Usvědčení z korupce!

V červenci roku 2019 byly tři zaměstnanci jedné ze společností spadajících pod Czech Melka Group usvědčeni ze zločinů proti přírodním zdrojům. Společnost tak byla donucena zaplatit náhradu ve výši 4 650 000 amerických dolarů! Což je 107 milionů českých korun. Podle serveru navíc probíhá vyšetřování i dalších trestných činů.

Czech Melka Group měla obnažit třináct tisíc hektarů deštného pralesa, aby vytvořila místo pro plantáže. V získání místní půdy jim měli pomáhat i zkorumpovaní vládní úředníci.

Farmář Ruben Díaze Quincho pro server voices.transparency.org uvedl, že byl ze svého pozemku v roce 2014 vyhozen a nyní tam rostou palmy. „Když jsem s tím šel na policii, zaútočili na mě. Snažili se mě zabít,“ uvedl.  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání