„V České republice hnízdní populace nikdy nepřesáhla deset párů. Každé vyvedené mládě je proto velký úspěch,“ podtrhl David Horal, který se v České společnosti ornitologické věnuje výzkumu a ochraně tohoto orlího druhu. 

Druhové jméno královský získal dravec podle majestátního dvoumetrového rozpětí křídel a především díky bílým skvrnám na lopatkách připomínajícím královský hermelín. Jde o původně stepní druh, v České republice poprvé zahnízdil až v roce 1998.

Rok 2016: Rekordních 12 potomků

Letos ornitologové na jižní Moravě zaznamenali devět párů. „Osm z nich si postavilo hnízda a z toho šest párů prokazatelně sneslo vejce. Pět párů nakonec úspěšně i  vyvedlo mláďata. Čtyři páry po jednom a jeden pár dvě, celkem tedy šest mláďat,“ prozradil Horal.

V loňském roce ornitologové zaznamenali na jižní Moravě osm párů. Tehdy byla úspěšně vyvedena pouze čtyři mláďata. V roce 2017 orli vyvedli deset mláďat. „Historicky nejvíce mláďat bylo v roce 2016, kdy šest úspěšných párů vyvedlo dvanáct potomků,“ upozornil ornitolog. 

Dravci jsou citliví na rušení lidmi, ať už jde o lesníky, rybáře či turisty. Hrozbu pro tyto opeřence představují také sloupy elektrického vedení, střelba a nastražené otravy. „Orel královský patří v současnosti rovněž mezi druhy ohrožené otravami jedem Stutox II, používaným proti přemnoženým hrabošům,“  zdůraznil Horal. 

VIDEO: Bohužel jsou i smutné a zcela nepochopitelné případy. Mláďata orla na Jihlavsku někdo otrávil přímo na hnízdě! Mrtví jsou asi i rodiče.

Video
Video se připravuje ...

Mláďata orla na Jihlavsku někdo otrávil přímo na hnízdě! Mrtví jsou asi i rodiče. Jiří Čada

Informace o pohybu díky vysílačkám

Ornitologové označují orly vysílačkami, aby měli přehled o jejich pohybu a mohli odhalit nebezpečí nebo úhyn. „I díky informacím z vysílačky jsme zjistili, že se na Znojemsko po roční pauze vrátila samice, která loni hnízdila s partnerem v Rakousku. Letos na jaře vyměnila samce, který je teprve dvouletý. Vyvedli u nás jedno mládě. Zda je dvouletý samec skutečně biologickým otcem, snad prokáží genetické testy. Orli obyčejně dospívají ve věku pěti až šesti let,“ prozradil ornitolog.

Orly chrání speciální jednotka

Česká společnost ornitologická bojuje s pytláky, střelci a traviči prostřednictvím terénní jednotky. Psovodka Klára Hlubocká a dva speciálně vycvičení psi preventivně navštěvují důležitá místa výskytu dravců, případně místa dřívějšího trávení, a vyjíždějí na žádost policie či dalších institucí, nejčastěji ale na ohlášení občanů.

Tým funguje v rámci projektu PannonEagle Life, jehož hlavním cílem je podpora populace orlů královských v Česku, Maďarsku, Rakousku, Srbsku a na Slovensku pomocí zjišťování a prevence nelegálního zabíjení orlů člověkem.

Otravu orla královského prokázali u nás ornitologové poprvé a zatím naposledy v roce 2017. Letos ornitologové evidují 54 nelegálně zabitých ptáků, z toho většina byla otrávených, nejčastěji jedem karbofuran. Za celý loňský rok bylo nalezeno 58 nelegálně zabitých ptáků. 

Video: Záchrana vyčerpaného káněte