Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalousek: „Krade se víc.“ Česko poskočilo v žebříčku korupce, proč je Babiš zklamaný?

Autor: ČTK - 
29. ledna 2019
18:27

Česko v žebříčku vnímání korupce polepšilo. Podle žebříčku Transparency International (TI) se posunula o čtyři bodové příčky. ANO si přičítá zásluhy a tvrdí, že korupce poklesla díky práci vlád od roku 2014, ve kterých hnutí působilo. Premiér Babiš dokonce uvedl, že očekával lepší výsledek. ODS posun v žebříčku uvítala, podle ní a podle hnutí STAN ale trvá problém s možným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). SPD Tomia Okamury uvedlo, že korupce v ČR není vyřešena, prostor ke zlepšování vidí i Piráti a KSČM.

Česko se na celosvětovém žebříčku vnímané korupce loni posunulo o čtyři pozice nahoru a skončilo na 38. místě s 59 body. Přesto zůstává pod průměrem Evropské unie. Podle TI navíc může být zlepšení českého postavení křehké, ohrozit ho může vývoj kolem možného střetu zájmů premiéra Babiše ohledně vlastnictví médií a kvůli evropským dotacím pro holding Agrofert – i po převedení holdingu do svěřenských fondů.

„Myslím, že jsme se měli posunout podstatně výš, protože od nástupu hnutí ANO do vlády neznám žádnou korupční záležitost. Myslím, že jsme dovedli transparentnost a vybíráme lidi do firem na základě výběrových řízení,“ nechal se slyšet premiér Babiš.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek připsal zlepšení českého umístění na žebříčku práci vlád, ve kterých ANO působilo. „Vnímáme to, že v očích veřejnosti se korupční prostředí zlepšuje,“ řekl. Dodal, že hnutí pověřilo předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), aby na odstraňování korupce dál spolupracoval s nevládními organizacemi.

Fiala si rýpl do Babiše

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že každé zlepšení vnímání korupce lze uvítat. Zdůraznil však, že hlavní problémy v ČR se týkají střetu zájmů premiéra Babiše, které podle něj v zahraničí nemají obdobu.

Předseda SPD Tomio Okamura upozornil, že i přes posun na žebříčku jsou před Českem země jako Botswana nebo Bhútán. „Česká republika na tom z korupčního hlediska dobře není, je na tom špatně. Korupce v České republice není dořešena, naopak bují,“ řekl. Za chybu označil, že ministři nemají hmotnou odpovědnost za své rozhodování.

Šéf pirátských poslanců Jakub Michálek v reakci na žebříček TI řekl, že posun není dostatečný. „Česká republika má na víc,“ uvedl. Podle něj Piráti navrhovali sedm protikorupčních opatření, zatímco od vlády žádné do Sněmovny nepřišlo.

Podle KSČM lepší postavení Česka na indexu míry vnímání korupce ukazuje, že se situace v zemi zlepšila. „Ale určitě nejsme spokojeni, myslíme si, že je co zlepšovat,“ řekl místopředseda strany Stanislav Grospič.

Krade se méně? Kalousek nesouhlasí

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek posun v žebříčku uvítal. „Když se méně krade, tak je to dobře, když se méně korumpuje, je to také dobře. O co méně se rozkrade, o to více může jít do školství nebo zdravotnictví,“ řekl novinářům.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek upozornil, že index korupce TI nemapuje skutečnou korupci v zemi, ale je založen na vnímání korupce. „O něčem se dnes informuje, o něčem se dnes neinformuje,“ poznamenal s tím, že by byl spíše znervózněn menší svobodou slova, než se radoval nad tím, že je tady méně korupce.

Na Twitteru to Kalousek následně shrnul slovy: „I když se krade řádově víc než dříve, Česko si v žebříčku ‚vnímané korupce‘ polepšilo. Čím to asi bude? Tiskem. Žebříček neinformuje o míře korupce, ale o míře svobody slova. Ta je bezpochyby horší. Tím lepší je míra vnímané korupce.“

Místopředseda STAN Vít Rakušan vidí za zlepšením indexu především práci komunálních politiků. „Pokud se situace v České republice lepší, tak bych to spíš přikládal dobré práci nižších vrstev české politiky, ozdravování odspoda, ale rozhodně ne nějaké velké iniciativě, která by přicházela ze strany vlády České republiky,“ řekl.

Česko si polepšilo v indexu vnímání korupce ze 42. na 38. místo. I tak ovšem jsou před ČR země jako Chile, Bhután nebo Seychely. Česko je osm bodů pod průměrem EU, ve srovnání zemí EU je 18.

Babiš v neděli živě na Blesk.cz!

Pravidelný diskuzní pořad Blesku „Ptám se, pane premiére“ se vrací. Na sérii rozhovorů s Bohuslavem Sobotkou, které Blesk odvysílal v předchozích dvou letech, naváže moderátorka Klára Brunclíková v rozhovorech s aktuálním předsedou vlády Andrejem Babišem. Ptám se, pane premiére s Andrejem Babišem vysíláme v neděli 3. 2. na Blesk.cz živě od 11 hodin. Zeptejte se Babiše i vy, otázky můžete posílat prostřednictvím formuláře ZDE

santusof ( 3. února 2019 07:38 )

justice- policie , celní správa státní zastupitelství...soudy.... červivá hniloba , ani zub ROK po smrti nebude smrdět toliko, co tyto ,,úřady´´

marmat ( 31. ledna 2019 14:36 )

Od chvíle, kdy musel židli ministra financí postoupit A.Babišovi tak ŽLUČUJE , INTRIKUJE A udává s TI o 106!!! Tolik marné odpornosti za poslední 2 roky a v mlejnku na maso je JEN Sobotka !!! Tolik zaplacených náměstí "kulový" výsledek !!!

marmat ( 31. ledna 2019 14:30 )

Celá TATO CHOBOTNICE zešílela !!! Tak nádherně propracované tunely, tunýlky a levárny a boří se TO jako dům ze sirek !!! Jak proklatě nízko jsme měli laťku na politiky -víme bohužel až po 30 letech !!!

marmat ( 31. ledna 2019 14:26 )

I když si TOHLE šíleně přejete...zatím jenom sníte...Sám víte, jak blafujete... V pokeru si jistě ani nevrznete...musíte být totiž i v demagogii honěný-tohle je "zamrzlý"!!! Jak od Kalouska

kradlous ( 30. ledna 2019 14:29 )

Kradlousku nejlépe uděláte když konečně zavřete tu smradlavou hubu nebo vám tam něco vlétne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa