Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vandalové postříkali ledního medvěda barvou: Nápis na bělostné srsti ho může zabít, říkají odborníci

Autor: jžk - 
4. prosince 2019
18:47

Sociálními médii prolétlo video, které zachycuje nebohé zvíře toulající se krajinou. Na bok ledního medvěda někdo velkými písmeny nasprejoval označení T-34. Odborníci se obávají, že medvěd si kvůli nápadnému nápisu nebude schopen ulovit potravu, anebo se sám stane snadnou kořistí lovců.

Šokující záběry na Facebooku zveřejnil Sergej Kavry, člen světového fondu pro ochranu přírody (WWF). Uvedl, že video bylo původně sdíleno v aplikaci WhatsApp mezi domorodými obyvateli ruského dálného východu. Podle něj by vědci sledující divokou zvěř v této oblasti nikdy tak nápadně neoznačili.

V tuto chvíli probíhá vyšetřování, v jaké oblasti bylo video pořízeno. Otázek ale vystává mnohem více – kdo, proč, a především jak zvíře pomaloval, zůstává záhadou.

Nepatřičný vtip?

Nápis T-34 zřejmě odkazuje na tank, který hrál zásadní roli v porážce nacistického Německa ve druhé světové válce. Někteří Rusové si takto označují svá vozidla na Den vítězství, připomínající konec války. Darja Bujanovová, tisková referentka pro ruské WWF, uvedla BBC, že organizace byla šokována a nápis považují za špatný vtip. „Je to zvrácená neúcta k historii,“ dodal Kavry.

Musel být omámený

Vědec z Ústavu biologických problémů Severu Anatolij Kochněv prohlásil, že je vysoce nepravděpodobné, aby kdokoliv medvěda pomaloval, aniž by mu byla podána sedativa. „Zvíře nemohlo být schopno pohybu, protože celý nápis působí rovnoměrně,“ dodal. Uvedl, že k incidentu mohlo dojít v odlehlém ruském regionu Nová země, kde lední medvědy uspával tým specialistů, když se přiblížili blízko obydleným oblastem.

Problém s lovem

Kochněv také zdůraznil, že může trvat týdny, než se nápis ze srsti medvěda smyje. To může pro zvíře znamenat hladovění a v krajním případě i smrt. Lední medvěd jako dravec spoléhá především na svou bílou srst, která mu v zasněžené krajině poskytuje dokonalé maskování. S nápisem ho kořist uvidí na kilometry daleko.

Medvědi na prahu domu

Experti se nyní pokoušejí určit původ videa. Podle ruských médií by pachateli mohli být naštvaní místní, kterým se velká a nebezpečná zvířata potulují po pozemcích či dokonce budovách. Kvůli zvyšujícím se teplotám se jim zmenšuje teritorium, kde by mohli lovit, stahují se proto k lidským obydlím. V únoru byl v oblasti Novaya Zemlya vyhlášen mimořádný stav, když byl nahlášen výskyt desítek ledních medvědů v několika městech a vesnicích Arktidy.

 

nemocna ( 5. prosince 2019 02:31 )

Lidé by měli zvířatům pomáhat ne je týrat a všichni víme že kvůli klimatickým změnám za které můžeme i my by jsme měli zvířatům vynahradit aspoň tím že jim budeme obstarávat potravu at nehynou v ukrutných bolestech vysílení z hladu, každý stát by se měl postarat o zvířata která v něm žijí a chránit je

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání