Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Poznáte, co si vaše kočka myslí? I chlupáči vyjadřují emoce výrazem, zjistili vědci

Autor: sova - 
2. prosince 2019
19:40

Vědci zjistili, že kočky používají – stejně jako lidé – výrazy ve tváři k vyjádření emocí. Jejich páníčci však nejsou příliš schopni je rozeznat a správně zařadit. Vyplynulo to ze studie Guelphské univerzity v kanadské provincii Ontario. Informoval o tom deník The Washington Post. Blesk Zprávy získaly také vyjádření českého veterináře, který schopnost rozlišovat mimiku koček okomentoval z odborného lékařského hlediska.

Lidé už ví, že syčící a naježená kočka je pravděpodobně naštvaná a připravená k útoku. Všeobecně je také známo, že vrnící nebo předoucí chlupáč znamená spokojenost z jeho strany. Co však pro lidi zůstává do velké míry nadále záhadou, jsou kočičí výrazy v jejich tváři. Není tak náhodou, že kočky mají pověst obtížně čitelných a spíše nepředvídatelných zvířat.

Šest tisíc lidí se na akademické půdě zúčastnilo experimentu, ve kterém měli hodnotit reakce v kočičích tvářích jako negativní nebo pozitivní.

Průzkum si mohou vyzkoušet i lidé na internetu

Hlavní roli hrála ve výzkumu krátká videa, která zblízka zachycovala jen a pouze kočičí tvář. Diváci tak neznali okolnosti vzniku záběrů, stejně tak byl z videí odstraněn zvuk. Lidé poté měli určit, zda se na kočičí tváři projevuje negativní nebo naopak kladná reakce.

Ze všech účastníků odpověděla většina správně v 60 procentech případů. Ovšem pouze 13 procent z nich bylo úspěšných ve více než třech čtvrtinách odpovědí. Nepřekvapí, že nejvíce v testu zářili veterináři a lidé, jejichž pracovní náplní je práce s kočkami.

Výsledek je tak více než zřejmý – kočky skutečně disponují výrazy v obličeji podobným těm našim, ovšem způsob, jakým se lidé pokoušejí v nich číst, je většinou chybný.

Zjednodušenou verzi výzkumu ve formě kvízu si mohou lidé vyzkoušet i na internetových stránkách, které univerzita pro zájemce z řad veřejnosti připravila.

U krátkosrstých koček to jde lépe, říká veterinář

„Kočky s námi komunikují i výrazy ve tváři, ovšem jen velmi zdatní jedinci si toho dokáží všimnout,“ potvrzuje doktorka Georgia Masonová z Guelphské univerzity v rozhovoru pro Wall Street Journal.

„Výraznější ‚face language‘ se vyskytuje zejména u krátkosrstých koček. Tam se dá ta mimika lépe posoudit než u dlouhosrstých plemen,“ potvrdil Blesk Zprávám veterinář Jiří Beránek. Podle něj hraje roli také doba, kterou kočka tráví v kontaktu s člověkem. Majitel kočky i zvíře samotné si tak na sebe určitým způsobem zvyknou a jsou lépe schopni nalézt „společnou řeč“.

Že by rozdíly v intenzitě výrazů souvisely s věkem kočky nebo počtem zvířecích společníků Beránek neguje. „Opravdu je to spíše o té komunikaci kočka–majitel,“ říká veterinář.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

baronessa ( 3. prosince 2019 08:23 )

Kočky na fotkách si asi myslí toto: jenom blbec věší na kočku kravatu.

Zobrazit celou diskusi