Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policistky Šárku a Nikolu čekala drsná lekce: Žena zkolabovala v centru Jihlavy!

Autor: VaB - 
3. prosince 2019
15:51

Policistky Šárka H. a Nikola Z. projížděly na konci října centrem Jihlavy. Vracely se od dopravní nehody. Na Masarykově náměstí uviděly před poštou ženu, která ležela tváří na zemi. Zkolabovala a nad ní se bezradně skláněli dva senioři.

Policistky bez váhání zastavily. Jedna z nich vyběhla z vozidla k ležící ženě. Otočila ji na bok, ale zjistila, že začíná upadat do bezvědomí. Byla v šoku, špatně dýchala a lapala po dechu. Policistka jí pohotově držela hlavu, sledovala její dech a udržovala slovní kontakt, aby žena neusínala.

 „Stále jsem ji hladila po tváři a snažila jsem se ji uklidnit. Během chvilky se na místě objevili strážníci městské policie a nabízeli k nasazení defibrilátor, ale to v té chvíli nebylo potřeba, protože žena zůstávala při vědomí, i když s dechovou nedostatečností,“ uvedla policistka Šárka H., která byla původní profesí zdravotní sestřička a u policie slouží už sedmnáct let.

Její kolegyně mezitím komunikovala s dispečerkou záchranné služby. „Já jsem z toho byla docela vylekaná, nikdy jsem nic takového nezažila, ale s kolegyní byla výborná spolupráce,“ doplnila Nikol Z., která je u policie úplný nováček – slouží teprve jeden rok. 

Policistky poskytly ženě první pomoc, která pro ni byla zásadní. „Profesionální chování a duchapřítomnost obou kolegyň při záchraně ženina života vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že obě policistky jsou v jeho očích opravdové hrdinky,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

„Dokázaly jste se v daný okamžik správně rozhodnout a neváhaly jste pomoci. Velice oceňuji, že i když jste v daný okamžik byly v hlídce dvě ženy, přesto jste se nebály zasáhnout,“ poděkoval policistkám brigádní generál Miloš Trojánek. Podle něj jsou podobné hrdinské činy příslušníků policie prospěšné, dělají policii dobré jméno. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání