Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zavadil o dráty a skončil v Labi: V letadle zemřel Petr Bartášek, mistr republiky v autokrosu

Autor: dce - 
18. listopadu 2019
17:51

Tragicky skončila vážná nehoda letadla v Křešicích na Litoměřicku. Ultralight podle svědků zavadil o elektrické vedení a havaroval přímo do Labe. Po posádce pátrali potápěči, tělo pilota nakonec vytáhli z vraku letadla. Podle všeho se jednalo o známého závodníka autokrosu Petra Bartáška (†57).

Pátrání po tělech posádky trvalo téměř tři hodiny. K nehodě došlo v sobotu po poledni, potápěči nakonec vytáhli pilota, který byl podle všeho v letadle sám, z vraku před čtvrtou odpoledne. Bohužel už bez známek života. Letadlo prý zavadilo o dráty elektrického vedení, podle svědků se ozvala obrovská rána a letadlo zmizelo ve vodě.

Do akce byly kromě potápěčů zapojeny i dva vrtulníky, jeden s termovizí. Labe prohledávali i hasiči a policisté na člunech, kterým pomáhali i rybáři na člunech se sonarem. Právě ti jim podle našich informací pomohli vrak letadla ve vodě lokalizovat.

Video  Pád letadla u Litoměřic  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Tělo pilota vyprostili policejní potápěči spolu s hasiči. Na místě byl jeřáb povodí na vytažení letadla,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Podle všeho se jednala o Petra Bartáška, který se proslavil jako závodník autokrosu. Jeho kamarád se svěřil Deníku, že Petr za ním letěl na návštěvu. „Přistát chtěl na zdejším polním letišti.“

Autokrosař tělem i duší, který se po skončení své kariéry věnoval stavbě závodních převodovek, zemřel při tom, co tak moc miloval,“ napsal o něm Tomáš Němec na serveru www. autorkosar.cz. Podle tohoto webu je i nejúspěšnějším českých závodníkem v kubatuře 1600 ccm. V této kategorii se stal šestkrát mistrem republiky.

„V Petru Bartáškovi přišel nejen český a evropský autokros, ale celý motorsport, o obrovskou postavu, která se nedá nahradit. Čest jeho památce a poděkování za všechny, kterým dělal radost svými výsledky, i za ty, kteří díky němu mohli závodit a spolehnout se na své stroje,“ truchlí na sociálních sítích pan František. „Petr byl nejen vynikající jezdec, ale i konstruktér a technik, léta jsem s ním konzultoval spoustu technických problémů a pomohl mi s výrobou mnoha převodovek a diferenciálů,“ vzpomíná pan Radek.

„Upřímnou soustrast, ať si závodí tam nahoře s těmi nejlepšími přáteli, Jirka Bartoš, Vašek Uher, Honza Soldat, Tóny Lacko, Alois Havel atd. Čest jeho památce,“ smutní pan Jirka.

jachatu ( 19. listopadu 2019 02:05 )

Jseš doopravdy vyklepaná prtyzánka mag.re

jachatu ( 19. listopadu 2019 02:00 )

jseš dem.nt který o autokrusu nic neví a jestli má někdo nějakou zálibu je to jeho problém a ty jseš určitě kretén který neumí ani vyměnit žárovku postavit si letadlo to už jde vůbec kolem tebe a autokros to ani nevíš co je Péta byl výborný člověk který každému pomohl dělal převodovky diferáka do závodáků ale to tyy ani nevíš co to je jseš kre..n dej si rači dávku

jiri novotny ( 18. listopadu 2019 21:26 )

Soustrast všem příbuzným a pro nás ostatní poučení: Bez plavek do letadla nelez.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání