Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Policista hrdina: Sokolovský kriminalista František zachránil život sousedovi

Policista hrdina: Sokolovský kriminalista František zachránil život sousedovi.
Policista hrdina: Sokolovský kriminalista František zachránil život sousedovi.  (Autor: Policie ČR)
Autor: dce - 
7. října 2019
16:44

Sokolovský policista František Ptáček má právo na sebe být náležitě hrdý. V osobním volnu se mu podařilo zachránit život svému sousedovi, jehož stav mohl lidem připomínat pouhou opilost. Nebylo to navíc poprvé, co František pomohl člověku v nesnázích.

Byla sobota 28. září, sváteční den, který měl i pro kriminalistu Františka Ptáčka z Františkových Lázní znamenat volno. Vše se změnilo, když si poblíž svého domu všiml motajícího se souseda.

Když jsem si ho všiml, tak jsem hned věděl, že není něco v pořádku. Rychle jsem proto za ním vyšel ven, a to už téměř ležel na zemi. Snažil jsem se s ním komunikovat, ale byl úplně dezorientovaný. Říkal mi jiným jménem, pořádně nevěděl, kde vlastně je, a na všechny mé otázky odpovídal zmateně,“ uvedl František Ptáček, který je služebně zařazen na Oddělení obecné kriminality v Sokolově.

Policista se se sousedem snažil komunikovat a udržoval ho v bdělém stavu. Z muže necítil alkohol, a tak mu bylo hned jasné, že není jen opilý, ale má vážné zdravotní komplikace. Okamžitě jsem tak přivolal zdravotnickou záchrannou službu. Poté jsem se ho snažil podepřít a dojít s ním k domu pod střechu, protože pršelo, nechtěl jsem, aby prochladl. Když jsme se tam dostali, tak jsem ještě běžel pro teplé oblečení, kterým jsem ho přikryl. Poté jsem mu kontroloval životní funkce, komunikoval jsem s ním a čekali jsme na příjezd sanitky,“ doplnil policista.

Celá věc dobře dopadla, soused mohl Františkovi přijít už za pár dní osobně poděkovat za záchranu života. To samozřejmě člověka potěší, ale nejdůležitější je, že je v pořádku.

František navíc nezachraňoval lidský život poprvé. Před několika lety, rovněž ve svém volnu, po cestě z triatlonových závodů si s kamarády všiml na silnici muže, kterého patrně srazilo auto. Poskytli jsme mu první pomoc a také jeho se nám podařilo zachránit. V Chebu na vlakovém nádraží jsem při službě skočil do kolejiště, kde stál muž a čekal na přijíždějící vlak. Byl rozhodnutý, že se nechá srazit,“ pokračoval policista František Ptáček, který byl za své hrdinské činy už také několikrát oceněn. 

Za čtrnáct let u policie jsem toho zažil už dost, takže člověk tak nějak ví, jak se v podobných situacích chovat. Určitě je to pro nás o něco jednodušší, když už s tím máme nějakou zkušenost,“ uzavřel František Ptáček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání