Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Inženýr Ivo (41) zachránil desítky lidí: Hrdina z autobusu promluvil!

Autor: Barbora Silná - 
16. září 2019
17:25

Na poslední chvíli změnil v pondělí ráno softwarový inženýr Ivo Raisr (41) z Liberce své plány. Rozhodl se, že vyrazí do Prahy. Koupil si proto jízdenku do posilového spoje na lince do hlavního města. A tím nejspíš zachránil desítkám lidí život.

„Získal jsem poslední místenku v autobuse. Když se bus rozjel, tak jsem pracoval na notebooku. Najednou se ozvala rána, vozidlo narazilo do svodidel. Pak jsem uviděl, že se řidič zhroutil a autobus se řítil na druhou stranu silnice do protějších svodidel,“ popsal Blesku dramatické vteřiny Ivo Raisr.

Vše se odehrálo pouhých deset kilometrů od Liberce. Řidiče autobusu (34) totiž postihla náhlá nevolnost a zkolaboval. Ivo Raisr seděl prakticky za šoférem. Vůbec neváhal a duchapřítomně převzal řízení autobusu, ve kterém jelo téměř šest desítek cestujících.

Zaklíněný řidič

Ačkoli nemá řidičské oprávnění na autobus, jako zkušený řidič osobního auta jednal instinktivně. „Držel jsem volat, abychom se udrželi na silnici. Jeden pán a slečna se snažili vyprostit řidiče, který zůstal za volantem zaklíněn. Když ho dostali ven, sedl jsem si za volant,“ dodal. Autobus v té chvíli začal zpomalovat a nešlo pořádně řadit.

Asi padesátikilometrovou rychlostí pak dojel na necelý kilometr vzdálenou čerpací stanici, kde zastavil. „Někdo zavolal záchranku. Pak jsme ještě zavolali na dispečink firmy, které bus patřil, oznámit co se stalo,“ pokračoval ve vyprávění Ivo Raisr. Mezitím se řidič autobusu probral a začal komunikovat.

Skončil na interně

Řidiče pak převezla záchranná služba do turnovské nemocnice. „Předpokládáme, že má nějaké interní onemocnění, které jsme nedokázali specifikovat, proto jsme ho přepravili na ambulanci k dalšímu vyšetření,“ řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Nehodu policisté podle mluvčího Vojtěcha Robovského dál vyšetřují. Před dvanáctou hodinou kvůli tomu uzavřeli hlavní silniční tah z Liberce směrem na Prahu, aby mohli zdokumentovat místo nehody.

laserpin ( 16. září 2019 20:40 )

strejda777 ( 16. září 2019 17:41 )

Správný týpek!

Monikay ( 16. září 2019 17:27 )

totéž se mi stalo před lety v Praze. naštěstí bus zastavili dva mladíci. je to klika když je v tom davu někdo duchapřítomný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání