Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Policista Josef Kainc chrání, ale především pomáhá: Za 10 let zachraňoval 3 životy

Autor: Vlaďka Hradská - 
8. ledna 2019
19:25

Je ještě mladý, ale policejní heslo Pomáhat a chránit dokázal už beze zbytku naplnit. Policista Josef Kainc (31) už totiž třikrát asistoval při záchraně života. V očích svých nejbližších, ale samozřejmě i lidí, kterým pomohl, je proto hrdinou.

Služba 29. prosince byla pro policistu Josefa Kaince a jeho kolegu Rudolfa Němce (45) z obvodního oddělení ve Volyni dramatická. Vyjeli na pomoc muži (61), který před volyňským nádražím zkolaboval. Selhalo mu srdce, byl v bezvědomí a nedýchal.

„Zatímco kolega prováděl masáž, zapnul jsem externí defibrilátor, přiložil nálepky k tělu a po nabití zapnul výboj. Při masáži jsme se střídali. To už byli na místě zdravotníci. Muže se podařilo nahodit,“ popsal Josef Kainc.

Byli jediní

Tito policisté přitom nezachraňovali lidský život poprvé. „Je to asi rok a půl, kdy jsme náhodou z auta zahlédli na zastávce autobusu ležet muže na zemi a u něj ženu. Kolem byly desítky lidí a nikdo nepomohl. Už modral, dali jsme mu masáž srdce a přivolali zdravotníky. Pán sice po pár dnech v nemocnici zemřel, ale jeho žena nám přišla poděkovat. Byli jsme prý jediní, kdo pomohli,“ řekl Rudolf Němec.

Věšel se v garáži

Jeho parťák Josef Kainc má navíc na kontě i třetí záchranu. V roce 2016 zachránil muže, který se pokusil v garáži oběsit. „Mám z těch případů dobrý pocit. Moje žena mi v SMS napsala, že je na mě pyšná, že má doma hrdinu. To je pro mě největší ocenění,“ řekl Blesku policista.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi