Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šokující video jak z koncentráku: Vykládku stovek vězňů z vagonů zachytil dron

Autor: yks - 
26. září 2019
19:29

Transport stovek spoutaných vězňů se zavázanýma očima a oholenou hlavou zachytil neznámý kameraman v čínské provincii Sin-ťiang. Ta je neblaze proslulá kvůli masovému umisťování lidí ujgurské národnosti do tzv. převýchovných táborů. Autenticitu videa potvrdil australský expert.

Šokující video zveřejnil v polovině září na youtube aktivista vystupující pod uživatelským jménem War on Fear (Válka se strachem). Je na něm zachycen převoz stovek vězňů, patrně ujgurské národnosti, do tzv. převýchovného tábora v provincii Sin-ťiang na severu Číny.

Australský expert z centra pro kybernetickou bezpečnost Nathan Ruser uveřejnil obsáhlou zprávu, ve které podle Guardianu záznam pořízený patrně pomocí dronu důkladně analyzoval, a to včetně terénu a pozice slunce. Potvrdil, že jde o autentický záznam pořízený pravděpodobně v srpnu 2018 na jihovýchodě provincie.

Guardian cituje analýzu, podle které čínské soudy, v poměru k počtu obyvatel, poslaly v provincii Sin-ťiang do vězení desetkrát víc lidí než v kterékoliv jiné provincii. Většina patří k etnické menšině Ujgurů, které se Číňané rozhodli převychovat. OSN již v srpnu 2018 uvedlo, že v zemi je patrně zadržován až 1 milion Ujgurů, kteří mají podle Číny být v rámci boje s terorismem převychováni.

Video  Video zachycující převoz vězňů v Číně  - Youtube/War on Fear
Video se připravuje ...

To se údajně děje pomocí silného psychologického nátlaku. „Zaznamenali jsme také zprávy o mučení, krutém, nelidském či ponižujícím zacházení, včetně sexuálního zneužívání,“ uvedl například Scott Busby z americké Senátní komise pro zahraniční vztahy. Na veřejnost pronikla podezření z nedobrovolných odběrů orgánů a dalších protizákonných praktik, k nimž na území táborů dochází.

Také vně převýchovných táborů ale Ujgurové čelí silnému tlaku. Ten zahrnuje odebírání dětí a jejich posílání na převýchovu do sirotčinců, posílené sledování pomocí moderních technologií, likvidaci tisíců mešit a rozšíření sítě vojenských kontrolních stanovišť v ulicích, takže jejich život na svobodě je v mnohém podobný životu ve vězení. 

Proti tragickým poměrům, které v provincii panují, se ve středu na půdě OSN vyslovilo více než 30 zemí, včetně států Evropské unie a USA. „Spojené státy se rozhodly, že nebudou vidět úsilí Číny a její pokrok v boji s terorismem a v deradikalizaci, ani naslouchat spravedlivým hlasům o Sin-ťiangu od relevantních zemí a osobností,“ řekli k tomu čínští představitelé.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání