Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čína vězní miliony muslimů, byť to popírá. Existenci lágrů prokázaly satelity

Autor: Mii - 
4. června 2019
20:26

Dlouho se o nich mluví, čínská vláda jejich existenci popírá. Australský institut strategické politiky ovšem potvrdil, že se v zemi skutečně nachází. Řeč je o internačních táborech, kde má Čína věznit až dva miliony Ujgurů. Jde o muslimské etnikum, které tamní vládě dlouhodobě leží v žaludku. Vězní ho, ponižuje a snaží se převychovat k jinému náboženství. Informuje o tom iRozhlas.

Čína dlouhodobě říká, že žádné internační tábory v zemi neexistují. Její tvrzení však popřely satelitní snímky, které australský institut pořídil a které jasně dokazují, že minimálně v provincii Sin-ťiang se tábory skutečně nachází.

Jde o oblast, kde žijí takzvaní Ujgurové. Jejich historie sahá do dávných dob, až do Siung-nuské říše dvě století před naším letopočtem. Dnes je to skupina zhruba 11 milionů osob vyznávajících převážně sunnitský islám. Ujgurové mluví vlastní řečí a dlouhodobě sní o vlastním státu, Východním Turkistánu. I se o to tamní separatisté v polovině minulého století snažili.

Čínská vláda proto Ujgury obviňuje z extremismu a terorismu a poslední dva roky přitvrdila snahy v jejich perzekuci. Souvisí to i faktem, že jde o muslimy, které se Čína snaží kompletně ze své země vymýtit. Výsledkem jsou právě internační tábory, kam se podle odhadů dostalo až dva miliony Ujgurů.

Promluvily vládní tendry

Jak sbírání důkazů o existenci táborů probíhalo, popsala pro Radiožurnál vedoucí australského týmu Danielle Cavevová. Institut strategické politiky je nezávislý think-tank, jenž pomáhá australským úřadům s agendou obrany a strategie. Jeho náplní je i sbírání satelitních snímků.

„Začali jsme vytvářet databázi, ve které jsme se zaměřovali na čínské vládní tendry. Ty musela vláda vypisovat, aby mohly firmy tyto tábory postavit, bylo potřeba zajistit stravování nebo bezpečnostní dozor a sledovací techniku kolem těchto táborů. Sledovali jsme také čínská média a webové stránky čínské vlády kvůli informacím o veřejné bezpečnosti v oblasti Sin-ťiang,“ popsala pracovnice.

„Tyto informace už většinou smazali, ale nám se podařilo najít dostatek informací a stránky si uložit do archivu. Tohle se při této práci naučíte – když se ve svém výzkumu zaměřujete na Čínu, spousta těchto dat z webu prostě zmizí. Takže to všechno ukládáme, aby tato data mohli použít i další lidé,“ pokračovala Cavevová.

Nasbíraná data jednoznačně potvrdila podezření o existenci táborů. „Asi u třiceti center jsme s velkou jistotou potvrdili naše podezření, že to jsou internační tábory. Rozhodně to nebyla žádná tréninková zařízení. Bylo zcela jasné, že lidé tam přijíždějí, ale už neodjíždějí pryč. A z dostupných zpráv víme, že tam je spousta Ujgurů a příslušníků dalších menšin - poslední čísla, která jsem viděla, mluví o 1,5 milionu Ujgurů, kteří jsou v zajetí v čínských táborech. To je opravdu strašná situace,“ vysvětluje žena.

Tábory se každý rok zvětšují

Podle nevládní organizace Human Rights Watch, jež se snaží dohlížet na dodržování lidských práv na světě, by USA měly na Čínu za věznění Ujgurů uvalit sankce. Podobný názor mají čtyři američtí kongresmani, kteří již poslali ministru zahraničí Miku Pompeovi dopis s výzvou. Jsou to jak republikáni, tak demokraté.

Amerika by mohla k sankcím přistoupit díky tzv. Magnitskému zákonu, který vládě umožňuje osobám porušujícím lidská práva kompletně zamezit přístup do USA. Byl by jim také zmrazen majetek v Americe, pokud nějaký vlastní a nemohli by v zemi obchodovat. K sankcím by se mělo podle politiků a Human Righs Watch přistoupit i proto, že situace se neustále zhoršuje. Na to ostatně upozorňuje i Cavevová.

„Na satelitních snímcích jsme si všimli, že v roce 2016 některé z těchto táborů ještě vůbec neexistovaly nebo byly ještě velmi malé. Na snímcích z roku 2018 už bylo vidět, že se neuvěřitelně rozrostly. Spočítali jsme, o kolik metrů čtverečních se zvětšily, a vytvořili jsme timelapse, abychom ukázali, jak se tyto tábory v čase rozrůstaly. V roce 2016 měl největší tábor 500 tisíc čtverečních metrů, ale za dva roky se zvětšil až o 500 procent své plochy,“ uvedla.

mirkli ( 4. června 2019 22:11 )

Otázka zní: Proč ?

illyria ( 4. června 2019 22:10 )

Jejich země, jejich zákony... Stačí se podívat na šíření islámu v průběhu staletí a obava Strany a vlády je pochopitelná... A pokud mě paměť neklame, tak USA měli ještě před pár desetiletími koncentráky pro Japonce... A teď drží muslimy (a Čínských muslimů se zastávají) bez soudu na Gvantanámu...

agfor ( 4. června 2019 21:02 )

Je lepší mít muslimy pod zámkem, než potom zapalovat svíčky na místech, kde najeli s kamiony do lidí.

Zobrazit celou diskusi