Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Pražští“ umělci mají v Číně utrum kvůli Hřibovi, řekl Staněk. Primátor: Zahrají jinde

Aktualizováno -
28. dubna 2019
18:15
Autor: ČTK, kal - 
28. dubna 2019
16:30

Čína ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Tamní úřady tak reagují na některá prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), jak v Pekingu řekl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Ministr to zmínil v neděli po jednáních, která v Číně vedl, setkal se tu svým protějškem Luo Šu-kangem. Naopak Česká filharmonie se zavázala, že bude v příští pětiletce v Číně pravidelně vystupovat. Pražský primátor chce pro hudební těleso najít k vystoupení jiné zahraniční destinace.

S čínským ministrem kultury Staněk mluvil mimo jiné o spolupráci na kulturních projektech, nad kterými mají záštitu příspěvkové organizace českého ministerstva kultury, jako třeba Národní muzeum nebo Pražský filharmonický sbor.

Právě pražští filharmonici podle Staňka musí řešit problém se svými vystoupeními. Poznamenal, že poté, co čínské úřady zaznamenaly některá prohlášení Hřiba, se zejména instituce, které mají v názvu „pražský“, setkávají s rušením svých vystoupení. Což je právě případ Pražského filharmonického sboru.

Staněk se podle svých slov tomuto tématu se svým ministerským kolegou krátce věnoval. „Bude to složitější diplomatické jednání, protože je potřeba čínské straně vysvětlit, že nejde o orchestr pražský, ale že jde o instituci, která je zřizována ministerstvem kultury,“ poznamenal ministr.

Hřib děkuje hudebníkům, že se nezřekli Prahy

Předseda správní rady Pražské komorní filharmonie Martin Klimpl zdůraznil, že filharmonici budou apolitičtí a že v Číně chtěli u příležitosti 70 let od navázání diplomatických vztahů zahrát díla Smetany, Dvořáka nebo Janáčka. Turné na přelomu září a října mělo zahrnovat 14 vystoupení, jeho zrušení prý přišlo překvapivě.

„Musíme důrazně odmítnout podmínky čínské strany, kdy znovupovolení k vystoupení je podmiňováno kritickým okomentováním výroků a postojů vedení Hlavního města Prahy směrem k Čínské lidové republice,“ zmínil Klimpl a dodal: „Podmiňování šíření kulturních zážitků zaujetím politických postojů považujeme za nepřípustné.

„Chtěl bych poděkovat členům Pražské komorní filharmonie, kteří odmítli čínskou variaci na komunistickou antichartu a nezřekli se svého města,“ uvedl v reakci pro Blesk Zprávy primátor Hřib. „S podobným požadavkem budou zřejmě osloveny i další pražské kulturní instituce. Spolu s naší radní pro kulturu Hankou Třeštíkovou se osobně zasadíme o to, aby rozhodnutí městské rady ohledně vztahů s Pekingem nemělo negativní dopad,“ dodal Hřib.

Podle primátora mohou výpadek vystoupení v Číně nahradit koncerty v jiných zahraničních destinacích a partnerských městech Prahy. „Využiji k tomu i kontakty získané při mé nedávné cestě na Tchaj-wan, protože naše hudba má dobré jméno v celé jihovýchodní Asii,“ zmínil pražský primátor.

Čína trestá Prahu i za tibetskou vlajku

Pražský magistrát byl zmiňován v souvislostech s Čínou od nástupu nové koalice několikrát. Praha se například opět rozhodla v březnu vyvěšovat na budovu magistrátu tibetskou vlajku. Pozvání k setkání také dostal předseda tibetské exilové vlády Lobsang Sangay.

Vedení města začalo rovněž jednat s Pekingem o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s čínským městem uzavřelo minulé vedení Prahy. Z něho chce současné vedení Prahy odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu.

Hřib také nedávno oznámil, že čínský velvyslanec usiloval na novoročním setkání pražského primátora s diplomatickým sborem o odchod tchajwanského diplomata. Což Hřib odmítl. Hlavní město to oznámilo na konci března poté, co stejné čínské žádosti při setkání s diplomaty vyhovělo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Česká filharmonie bude hrát vždy měsíc v roce

Česká filharmonie se zavázala k pravidelným vystoupením v Číně v memorandu, které bylo podepsáno během čínské cesty prezidenta Miloše Zemana. Ministr kultury Staněk v Číně jednal o podpoře i dalších kulturních projektů. Ministerstvo kultury například zváží možnost vystavit díla, která namaloval čínský malíř Čchi Paj-š’.

Ministr společně se svým čínským kolegou Luo uzavřeli protokol o kulturní spolupráci mezi oběma ministerstvy na roky 2019 až 2022. Staněk mezi hlavními tématy na nejbližší roky označil koncerty České filharmonie, která se podle něj těší v Číně mimořádné popularitě.

Podle velvyslance Vladimíra Tomšíka se Česká filharmonie zavázala v memorandu, že v následujících pěti letech stráví vždy měsíc v Číně a bude zde propagovat českou hudbu.

Staněk řekl, že by filharmonie měla v Číně sérii koncertů. Velké turné je připraveno již na letošní květen, kdy filharmonici navštíví Peking, Šanghaj nebo Kanton. V jednání je v současné době další koncertní turné na říjen 2020.

Čína chce pomoc s památkami

S čínským ministrem vedl také debatu o možnosti pomoci při rekonstrukci některých historických památek, které byly v minulosti budovány v Číně Evropany. „Čínská strana přiznala, že ne vždy umí tyto památky opravovat. Uvítala by zejména metodickou pomoc z naší strany. Tady je velká šance pro české památkáře, restaurátory,“ řekl Staněk.

Prezidentská delegace přivezla do Číny pamětní desku, která by měla připomínat pobyt československých legionářů v čínském městě Charbin. V něm byl před 100 lety otevřen konzulát, nyní je ale budova ve velmi špatném stavu.

„Hovořili jsme o možnosti společným úsilím tuto budovu opravit a uvést ji do takového stavu, aby pamětní deska, která tam bude umístěna, nepůsobila komicky na polorozpadlé budově. Čínská strana vnímá tuto naši stranu a myslím si, že najdeme způsob, jak v této oblasti spolupracovat,“ poznamenal Staněk. Umístění desky je naplánováno na konec letošního roku v souvislosti s oslavami výročí 70 let od navázání společných diplomatických styků.

Staněk doufá v nabitý česko-čínský kulturní program

Čínský ministr podle Staňka také vyslovil prosbu, aby byla vystavena díla, která namaloval Čchi Paj-š’. Ve sbírce je má Národní galerie. „Přislíbil jsem, že se touto problematikou budeme zabývat, zjistíme, v jakém stavu díla jsou a jak by se dalo ve věci pokročit,“ řekl ministr. V Pekingu se také zúčastnil otevření výstavy o českém designu v centru moderního umění manželů Strakových. Označil to za možný začátek pro vytvoření českého kulturního centra v Pekingu.

„Konkrétních projektů a témat byla celá řada. Věřím proto, že (podepsaný) protokol nebude jen formálním dokumentem, ale skutečně bude naplněn celou řadou česko-čínských kulturních projektů,“ dodal.

petr12 ( 29. dubna 2019 19:55 )

do čela prahy si žumpa dala obecného blba tak to je opravdu výkvět dementa
strašně mi přpomíná Farskýho,Gazdíka,křiženého Kalouskem a porodila je
Němcová!!

petr12 ( 29. dubna 2019 11:21 )

pirát,feták,udavač primátor je obrovská tragedie,ostuda ještě si národ užije sajrajtu,žumpy těchto netáhel žumpy!

thunderfart ( 29. dubna 2019 09:07 )

oltec ( 29. dubna 2019 06:49 )

tento arogantní Hřib se šklebem ve tváři udělá tolik škody že se to nebude dát napravit ale jen tak dál neberme z Ruska ropu neobchodujme s Čínou potom bude litr benzínu za sto korun a máme přece možnosti jinde vždyť si nic jiného ani nezasloužíme jen potraviny které by nikde nikdo nežral co si lidé zvolili to mají a ještě bude hůř vivat Piráti

gabreta ( 29. dubna 2019 06:20 )

A ty máš pocit, že zrovna Pražáci by měli zvolit někoho moudrýho, když sami jsou blbí jak tágo??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa