Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Onderka Staňkovi „mydlí schody“. Odvolá ČSSD svého ministra kultury?

Aktualizováno -
28. dubna 2019
13:40
Autor: peb, ČTK - 
28. dubna 2019
12:46

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) bude po návratu z Číny vysvětlovat vedení sociální demokracie sporné odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Statutární místopředseda strany Roman Onderka v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize řekl, že osobně by zvažoval Staňkův konec v kabinetu. Ministr kultury v reakci uvedl, že je připravený vysvětlit odvolání ředitelů grémiu, šéfovi ČSSD Janu Hamáčkovi i poslaneckému klubu je už řekl.

Za Staňkovo odvolání z funkce ministra kultury sepsali petici zástupci kulturních institucí a umělci. Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Petenti s uváděnými důvody jejich odvolání nesouhlasí. Připomíná podle nich praxi normalizačního období před rokem 1989. 

Onderka řekl, že Staňkovy kroky mu nepřijdou příliš profesionální. „Petice je velký problém. Nebereme ji na lehkou váhu,“ podotkl. Ministr je nyní s prezidentem Milošem Zemanem na návštěvě Číny, před členy grémia ČSSD by měl vysvětlovat Fajtovo a Soukupovo odvolání podle Onderky příští týden. Pokud své kroky neodůvodní, ČSSD by měla zvažovat Staňkovo odvolání z vlády, soudí Onderka.

Staněk: Emocím rozumím. Převládá ale iracionalita

Autoři petice uvádějí, že Fajtovi se navzdory dlouhotrvajícímu nedostatku peněz na činnost Národní galerie Praha podařilo za poměrně krátkou dobu probudit před tím spící instituci. Ohrožena je podle nich i plánovaná rekonstrukce Veletržního paláce a vypsání mezinárodní architektonické soutěže, stejně jako budoucí spolupráce s Centre Pompidou v Paříži.

Zásadním způsobem ministr podle autorů petice také poškodil dobré jméno a mezinárodní program Muzea umění Olomouc, když pro odvolání jeho ředitele Soukupa použil zkreslené a zavádějící argumenty.

Staněk prostřednictvím svého úřadu v pátek reagoval, že emocím umělců lidsky rozumí. Mrzí ho však, že místo věcného a kritického pochopení důvodů odvolání obou ředitelů „převládá iracionální atmosféra a záměrné strašení v podobě ohrožení české kultury“.

sharp ( 28. dubna 2019 15:26 )

Jsou strany, jako TOP 09 nebo ODS, které by si Onderku více zasloužily, aby už od nich byl klid. Co se týče dluhů - kauza Altner, je to hloupý dluh a být soudcem, velmi výrazně ho snížím, to podle skutečné zásluhy advokáta. Samotná výše jeho odměny je silně nafouklá. A kritizovat stranu kvůli této kauze je ubohé. Kritizujme strany za prospěšnost lidu ČR a ne za jejich interní záležitosti.

vuhp ( 28. dubna 2019 14:51 )

Jo a ještě je Onderka škaredý a značně nesympatický.

sharp ( 28. dubna 2019 14:39 )

Onderka by se měl především sám stáhnout. Je to člověk, který se vzal od bůhvíodkud, v celostátním měřítku neznámý, nic neudělal, není ničím významný, nemůže se ničím dobrým pochlubit, jenom tlachá, kritizuje, osočuje a ty jeho názory mi moc s posláním sociální demokracie neladí. Jestli chce státu pomoci a ČSSD nepohřbívat, měl by se stáhnout někam do místní buňky. V žádném případě by už neměl působit na celostátní úrovni. Je to škůdce.

agfor ( 28. dubna 2019 14:27 )

Korýtka socanům ubývají, tak se budou o ně rvát. Třeba se i postřílejí a bude od nich konečně pokoj.

naif1 ( 28. dubna 2019 14:14 )

Onderka si může na Svoboďáku mydlit š.lína - nezapomenutelný počin ..... a už je zase u vesla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa