Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Vymývání mozků“, mučení, znásilňování a nucené práce. Kvůli Ujgurům chystá akci i OSN

Autor: sova, ČTK - 
25. dubna 2021
09:29

Britští zákonodárci ve čtvrtek jednomyslně odhlasovali prohlášení pokračující represe Čínské lidové republiky proti Ujgurům v Sin-ťiangu za genocidu. Připojili se tak ke Spojeným státům, Kanadě a Nizozemsku a výrazně odsuzují kroky Pekingu proti Ujgurům a dalším muslimským menšinám na dalekém Západě. Na skutečnosti, že se Čína dopouští na etnické menšině Ujgurů zločinů proti lidskosti, se tento týden shodla také mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Organizace také vyzvala OSN, aby prošetřila počínání čínských úřadů.

Čína byla během posledních let obviněna ze zadržování až dvou milionů lidí v systému táborů zřízených v provincii  Sin-ťiang. Přeživší úřady obvinili z rozsáhlého zneužívání v táborech, včetně „vymývání mozků“, mučení, znásilňování a nucených prací. Podle Pekingu je účast v táborech dobrovolná a koná se tam rekvalifikace Ujgurů a boj proti radikálnímu islámu.

Poslankyně: Nikdo už chování Číny nemůže popírat

Po čtvrteční rozpravě přijala britská sněmovna bez odporu nezávazné usnesení odsuzující „hromadné porušování lidských práv a zločiny proti lidskosti v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang“.

„Toto hlasování musí znamenat bod obratu. Nikdo už nemůže popřít rozsah zneužívání, ke kterému dochází v oblasti Sin-ťiang,“ uvedla členka meziparlamentní aliance zaměřené na Čínu ve Velké Británii a labouristická poslankyně Yasmin Qureshiová.

Čína tvrdí, že proti misi nic nemá

Podle HRW se podařilo shromáždit informace a svědectví o masovému věznění, týrání či potírání kultury Ujgurů v čínské oblasti Sin-ťiang. Do táborů, kde se uskutečňují nucené práce či násilná politická agitace, bylo podle shromážděných informací internováno přes milion Ujgurů. Badatelka Stanfordovy univerzity Beth Van Schaacková se domnívá, že chování čínských úřadů naplňuje podstatu zločinů proti lidskosti podle mezinárodního práva.

HRW také vyzvala Radu OSN pro lidská práva, aby vytvořila komisi, která by situaci Ujgurů prověřila a označila osoby zodpovědné za zacházení s nimi. V uplynulých měsících vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová či Evropská unie vyzvaly Peking, aby umožnil inspekční misi v regionu. Čína tvrdí, že proti misi nic nemá, pokud ale bude vedena bez předsudků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi